2000 TL’yi Aşmayan Borç ve Cezalar Silinecek! Borçlulara Müjde. Borç Yapılandırma Paketi Açıklandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan borcu olan vatandaşları sevindirecek haberi verdi. 2000 TL altında borcu ya da cezası olanların borçları silinecek. Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan vergi borçlarının yapılandırılarak taksitli olarak ödeneceğini, 2 bin lirayı aşmayan borçların ise silineceğini duyurdu. Hangi borçlar affedilecek? Borç yapılandırma nasıl, nereden yapılır?
Türkiye Yüzyılı olarak adlandırılan 2023 yılında maddi destekler, borç yapılandırmaları, borç afları art arda geliyor. Vatandaşın borçlarıyla ilgili yapılandırmalara yenileri eklendi. 23 Ocak Pazartesi yapılan kabine toplantısı gündeminde borç yapılandırmaları vardı. Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı. Yaptığı açıklamadan icra borçlarından trafik borçlarına birçok konuya değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan borçlu vatandaşları sevindirdi.Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada; “Kurumlarımızın kamu alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifini hazırlıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Borçların cezalarını kaldırıyoruz. Tüm bu borçları taksitle ödeme imkânı getiriyoruz. 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek düzenlemeyi yapmıştık. Aynı uygulamayı vergi dairelerimiz için hayata geçiriyoruz. 31 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan borçların cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz. (Yükseköğrenim kredisi) Endeks dışındaki borcun da yeniden yapılandırılarak taksitle ödenmesini mümkün hale getiriyoruz.” Dedi.
Borç Yapılandırma Nasıl, Nereden Yapılır?
Vergi borçlarının yapılandırılması gib.gov.tr adresi üzerinden ya da vergi dairelerinden gerçekleştirilecek. e-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasına girerek de vergi borcu yapılandırması yapılabilecek.
VERGİ BORCU YAPILANDIRMA LİNKİ
Hangi Borçlar Yapılandırılacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre vergi borçları yapılandırılarak taksitli olarak ödenecek. 31 Aralık 2022 tarihinden öncesine ait olan ve 2 bin liranın altında kalan borçlar ise tamamen silinecek.
İşte yapılandırılmaya dâhil olan vergi ve borçlar listesi:..Hazine ve Maliye Bakanlığı’na olan borçlar: Vergiler (Gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV, TV, damga vergisi, harçlar gibi) ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer’i borçlar, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ve düzenleyici ve denetleyici kurumlarca, verilen idari para cezaları hariç olmak üzere 31 Aralık 2022 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen idari para cezaları, ecrimisiller, KKDF alacakları, DFİF alacakları, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından verilen öğrenim ve katkı kredisi alacakları, doğrudan gelir desteği ödemelerinden geri alınması gereken alacaklar, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki alacaklar, Ceza Evleriyle Mahkeme Binaları İnşası Karşılığı Olarak Alınacak Harçlar ve Mahkümlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkında Kanuna göre doğan yiyecek bedelleri, Maden Kanununa istinaden alınan Devlet hakkı bedelleri,
Belediyelere olan borçlar: (Emlak vergisi, ilan ve reklam vergisi, haberleşme vergisi, çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, belediyelerin ücret ve pay alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacaklar , su, atık su ve katı atık ücreti alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacakları (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil), büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacakları (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil), su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacakları (sözleşmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil)
YİKOB’larca takı̇p edilen alacaklar: (6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen asli ve fer’i alacakları)
SGK’ya olan borçlar: (Sigorta primi, genel sağlık sigortası primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödeme imkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar, 6183/48. maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar)Ticaret Bakanlığı’na olan borçlar: (Gümrük vergisi ile buna bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı, idari para cezaları)zamları..
GHA – Ekonomi Servisi
Erhan Arslan