featured
  1. Haberler
  2. Genel
  3. 2024’te öncelik karın tokluğu

2024’te öncelik karın tokluğu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024’te öncelik karın tokluğu…Alsancak Sevgi Yolu’nda esnaflık yapan Esat Minaz, yapılan zamlardan sonra satışların hiç olmadığı kadar düştüğünü belirterek insanların 2024 yılında önceliğinin karın tokluğu olduğunu söyledi. İzmir’in en uğrak noktalarından biri olan ancak zaman içinde hak ettiği değeri kaybeden kentin kalbindeki Alsancak Sevgi Yolu, eski günlerini arıyor. Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar ve birçok kalemde arka arkaya gelen zamlar sebebiyle eskisi kadar satış yapamadıklarından yakınan Sevgi Yolu esnafı, insanların alım gücünün kalmadığını dolayısıyla da satışların düştüğünü belirtti. Artan enflasyon ve girdi maliyetleri ile 2024 yılının ilk zamları, esnafı da çıkmaz bir noktaya sürükledi. Yıllardır işlettiği dükkanlarını devretmek zorunda kalan ya da kazındığı parayla geçinemediği için ek iş yapmak durumuna düşen pek çok esnafın olduğunu belirten Alsancak Sevgi Yolu esnafı Oya Pınar, “Ülkemizde karnı doyan yaşadım sanıyor. Bazı günler akşama kadar siftah yapamadığımız oluyor. Önceden kalıplaşmış müşterilerimiz oluyordu. Şimdi o da yok” diye konuştu. Esnaflardan Esat Minaz ise “Müşteri profilimiz eskisi kadar geniş değil. Düşük gelirli müşterimiz neredeyse hiç yok. Genel olarak orta ve üst gelirli kişiler kitap alabiliyor. Bunu da yine ekonomik sebeplere bağlıyoruz” diyerek esnafın ve vatandaşın geldiği duruma dikkat çekti.

SATIŞLARIN DÜŞMESİNİN 2 SEBEBİ VAR
Alsancak Sevgi Yolu’nda yaklaşık 20 yıldır kitapçılık yapan Esat Minaz, kağıda ve baskıya yapılan zamların satışları olumsuz etkilediğini vurguladı. Düşük gelirli insanların temel ihtiyaçlarına ağırlık vermek zorunda kalması sebebiyle kitap alamadıklarını da savunan Minaz, “Burası ailemin. Çocukluğumdan beri de buraya gelip çalışırım. Ama son yıllarda satışlar hiç olmadığı kadar düştü. Çünkü insanlar, Sevgi Yolu’nu hesaplı ürünler satılması sebebiyle ilgi gösteriyordu. Ama şu anda baskı ve kağıt fiyatları arttığı için kitap fiyatları da arttı. Örneğin geçen sene 68 TL olan bir test kitabı 2024’ün daha ilk ayından 430 TL oldu. Baktığımızda yüzde 100’den fazla zam oldu. Bunu biz yapmıyoruz zamlar bizim de belimizi büküyor. Artık kitap lüks ürün grubuna girdi. İnsanlar önce karnını doyurmaya, evinin kirasını ödemeye bakıyor. Tabi zorunda kalanlar yine alıyor mesela öğrenciler bu paraları mecburen ödüyor ama önceki kadar rahat değil. Her zam müşterileri de bizi de kötü etkiliyor. Ayrıca şöyle bir durum da var ki müşteri profilimiz eskisi kadar geniş değil. Düşük gelirli müşterimiz neredeyse hiç yok. Genel olarak orta ve üst gelirli kişiler kitap alabiliyor. Bunu da yine ekonomik sebeplere bağlıyoruz. Bunun dışında internetten kitap alanların sayısı arttı. Özellikle pandemiden sonra buraya gelmek yerine birçok kişi alışverişini online olarak yapıyor. Satışların düşmesindeki bir diğer sebep de bu diyebilirim” ifadelerini kullandı.

KARNI DOYAN YAŞADIM SANIYOR
Sevgi Yolu’nda takı dükkanı olan Oya Pınar ise 9 yıldır bu işi yaptığını ancak son yıllarda devamlı müşterilerini dahi ekonomik sebeplerden kaybettiklerini söyleyerek “İnsanların alım gücü düştü. Kendim için de bu geçerli. Önceliklerimiz değişmek zorunda kaldı. Eskisi kadar satış yapamamamızın nedeni de tamamen bu. Kimse keyif için harcama yapamıyor. Daha doğrusu birçok şey keyfi hale geldi. Ülkemizde karnı doyan yaşadım sanıyor. Bazı günler akşama kadar siftah yapamadığımız oluyor. Önceden kalıplaşmış müşterilerimiz oluyordu. Şimdi o da yok. Bazı esnaf arkadaşlarımız yıllardır işlettiği dükkanlarını devretmek zorunda kaldı. Hatta dükkandan kazındığı parayla geçinemediği için ek iş yapmaya başlayan arkadaşlarımız var. Yani Türkiye’de yaşayıp da para sorunu olmayan yok” şeklinde konuştu.

Haber merkezi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
2024’te öncelik karın tokluğu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin