ABD: Perakende satışlarda harcama dağılımı, fiyat-enflasyon detayı
Bugün açıklanan verileri farklı bir düzlemde yorumlamak gerekiyor, çünkü Kasım ayında sadece %0,3 artan perakende satışlar ekonominin zayıflamasıyla alakalı değil, enflasyonun harcama dağılımına yaptığı etkilerle alakalı.
Bugün açıklanan verileri farklı bir düzlemde yorumlamak gerekiyor, çünkü Kasım ayında sadece %0,3 artan perakende satışlar ekonominin zayıflamasıyla alakalı değil, enflasyonun harcama dağılımına yaptığı etkilerle alakalı. Bu nedenden dolayı, Fed sadece bu verilere bakarak tapering olgusundan geride durmaz. Teşviklerden ve ücret artışlarından gelen nakit para, tüketicilerin harcama kabiliyetini artırdı ancak tüketim dağılımında gaz ve gıdaya yükselen fiyatlardan dolayı daha fazla kaynak gidiyor. Bu da diğer tüketim kalemlerine olan dağılımın sınırlanmasına ve daha az harcama yapılmasına neden oluyor.
Alt kalemlere bakacak olursak; Manşette aylık bazda %0,3, yakıt ve otomobilin dışarıda bırakıldığı çekirdek perakende satışlarda %0,2’lik sınırlı artışlar görüyoruz. Büyümeyi etkileyen en dar kapsamlı kontrol grubunda %0,1’lik daralma var. Harcama kalemlerinde; Büyük mağazalarda %5,4, elektronik ve beyaz eşya mağazalarında %4,6, genel mağazacılıkta %1,2, sağlık ve kişisel bakımda %0,6, motorlu taşıt ve parça satıcılarında %0,1, daralma gözlemliyoruz. Mobilyada ve online alışverişlerde değişim yok. Artan kalemler ise bize enflasyon ve harcama değişimi ayrıntılarını veriyor, çünkü yiyecek ve içecek %1 artarken (gıda enflasyonu), yeme içme hizmetleri, restoranlar %1,3 (hizmet enflasyonu) ve benzin istasyonları %1,7 (enerji fiyatları) artış göstermiş durumda.
Emtia fiyatları kaynaklı etkinin normalleşmesinin tedarik zincirlerinin düzelmesi kaynaklı olacağını düşünebiliriz. Zaman ve miktar konusunda ortada net bir durum yok. Omicron’un etkilerinin harcamaya yansıması konusunda da, hacimsel bir düşüş görme gerekli, ancak şunu görmek lazım. Omicron ya da enflasyon, hangisi olursa olsun isteğe bağlı olmayan harcamaları ağırlıklandıracaktır. Bu istenen bir olgu değil. Ayrıca şunu da değerlendirmek lazım, enflasyon beklentileri birçok harcamanın erken yapılmasına neden oldu ve buna tatil/hediye alışverişleri de dahil. Hesaplamaya girmesi noktasında da, özellikle Ocak ayı faturasını hacimsel satış baremi bazında izlemek lazım. Şu an elde olan; hem mal hem de hizmet enflasyonun katı olması. Dolayısıyla, Fed tapering olgusundan geri duracak bir pozisyonda değil, hatta enflasyon endişesi nedeniyle daha agresif tapering yapacak bir noktada.
Kaynak Tera Yatırım – Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı