featured
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni’ne katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni’ne katıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni’ne katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni’ne katıldı.

Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin kıymeti de bugüne kadar milletimizin tüm kesimlerinden içinde misafir ettiği güzel insanlardan geliyor.

Araştırmalarıyla dünyaya yön veren tüm bilim insanlarımıza milletim adına teşekkür ediyorum.

Bu yıl 66 bilim insanımız yaptıkları çığır açıcı çalışmalarla TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri’ne layık görüldü.

TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri’ni alan bilim insanlarımız her biri kendi disiplinlerinde seçkin çalışmalar gerçekleştiren bilimi ve uluslararası düzeyde katkıda bulunmuş isimlerdir.

Tabi ödül alan bilim insanlarımızın yaklaşık üçte birine tekabül eden 21’inin kadın olması bizim için ayrı bir gurur vesilesidir.

İnşallah bu ödüller Türkiye’de bilimsel faaliyet yürüten herkes için birer teşvik unsuru olacak bilimin yaygınlaşması ve benimsenmesinde önemli bir görev icra edilecektir.

Batı medeniyeti referans vermek istemese de bilimde bugüne gelinen noktada doğu medeniyetinin payı büyüktür.

Her zaman ifade ettiğimiz gibi yiğit düştüğü yerden kalkar. Yitik kaybedildiği yerde aranır. Bu toprakların ruhuna birikimine bereketine güveniyoruz. İşte bu anlayışla son 19 yılda yaptığımız yatırımlarla uyguladığımız politikalarla bilimin ve özgür düşüncenin hamisi olduk, olmaya devam ediyoruz.

İnovasyonun ve teknolojinin belkemiği olan bilim Türkiye’nin siyasi bağımsızlığının da teminatıdır.  Bilimin teknolojinin ve inovasyonun ülkemizde 7’den 70’e benimsenmesi için milli teknoloji hamlesi vizyonu rehberliğinde kararlı adımlar attık.

Bilim ve teknolojide ilerleyebilmek için insan kaynağından altyapıya verimlilikten araştırma geliştirmeye kadar her alanda projeler yürüttük yürütmeye devam ediyoruz.

İnovasyonun özellikle üniversiteleri özel ve kamu araştırma merkezlerinin teknoloji geliştirme bölgelerinin niteliğini de niceliğini de artırdık. Beşeri sermaye bilim insanlarımıza mühendislerimize araştırmacılarımıza hatta ilkokul çağındaki çocuklarımıza destek olabilmek için bu alana ayırdığımız kaynakları sürekli artırıyoruz.

Türkiye’nin dört bir tarafındaki dene yap teknoloji atölyelerinde kritik ve stratejik teknolojilere yönelik yeni nesil yöntemlerle eğitimler alıyor sosyal etkinliklere katılıyorlar. Dünyanın en büyük Uzay Havacılık ve Teknoloji Festivali Teknofest’e yarışmalara katılan gençlerimiz gelecekte dünyayı değiştiren mucitler arasında yer alabilmek için yarışıyorlar.

TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile 127 öncü bilim insanımızın çalışmalarını ülkemize taşımasına önayak olduk.

Çağrı ile ülkemize gelen yabancı hocalarımız da var yabancı demek biraz hoşuma da gitmiyor. Küresel bazda hocalarımıza var. Örneğin Dr Eric Johnson İklim Değişikliği ve Göl Restorasyonu alanında yürüttüğü çalışmalarını ülkemize taşıdı.

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programının yeni çağrısı ile inşallah daha fazla bilim insanını ülkemizin beşeri sermayesine  katmış olacağız. Aynı programın bir benzerini Ulusal Lider Araştırmacılar Programı adıyla Türkiye’deki bilim insanlarımız içinde tesis ettik.

Ülkemize gelen ve ülkemizde yerleşik bilim insanlarımız Biyo Teknolojiden Nano Teknolojiye robotikten dijital teknolojileri kadar birçok alanda yüksek bütçeli projeler yürütüyorlar. Bu projelerin sadece birinden çıkacak üst düzey ürün bile ülkemizde milyarlarca dolarlık katma değer oluşturabilir.

Yatırımlarımız ülkemizden bir çok “Aziz Sancar” çıkacağının bir kanıtıdır.

Üniversitelerimizin temel bilimlere dair bölümlerine ilginin istenen seviyede olmadığını görüyoruz.

Teknoloji üretiminin belkemiği olan temel araştırma çalışmalarına ivme kazandırmak istiyoruz. Bilimsel araştırmanın sağlıklı yapılabilmesi için bilim insanlarımızın son teknoloji altyapıları erişimini sağlamak da önemli üniversitelerdeki tematik araştırma merkezlerine bu sebeple büyük çaplı yatırımlar yapıyoruz.

Bir ülkenin teknolojik yetkinliği araştırmalar sonucunda ortaya çıkan ve uygulamalı araştırmalara baz olacak makaleler araştırma raporları ve temel teknolojiler sayesinde gelişiyor. Yüksek teknolojiye erişebilmenin ilk tohumu temel araştırmalarda açılıyor.

Bunun için üniversitelerdeki tematik araştırma merkezlerini destekliyor ve bilimi tahkim edecek adımlar atıyoruz.

Türkiye’nin bilhassa son zamanlarda bilim insanına ve teknolojiye çok büyük yatırımlar yaptığını gören her göz hakkı konuşan her dil kabul etmektedir.

Türkiye küresel yenilik endeksinde bu yıl 10 basamak birden yükselerek ulaştığı 41 sırayla ilk 50 Ligi’nde en büyük artış kaydeden ülke oldu. Avrupa komisyonunun 2021 yılı ilerleme raporunda inovasyon eko sistemimiz Türkiye’nin bilim ve araştırma alanındaki hazırlıkları çok ileri düzeyde denilerek takdir ile ifade edildi.

Buradan bütün dünyaya seslenerek diyorum ki; Bizi izlemeye devam edin. Teknolojik bağımsızlığın siyasi bağımsızlığın teminatı olduğunu bilerek çalışmaya devam edeceğiz.

Ülkelerin gücü artık yüksek teknolojideki etkinlikleri ile ölçülüyor. Savunma sanayinde geldiğimiz nokta bugün bütün dünyanın dilindedir. Türkiye’nin bölgenin geleceğini şekillendiren ülkelerin başında geldiği analizleri giderek daha çok paylaşılıyor.

Ülkemizi bu noktaya getirmek için çok çalıştık çok azmettik çok fedakarlık yaptık bize dayatılan şartlara yıllarca boyun eğmedik kendi göbeğimizi kendimiz kesme iradesini gösterdik.

Artık sanayinin tüm sektörlerinde parmakla gösterilen ülkelerden biri olmak hedefiyle sürekli vites yükselterek yolumuza devam ediyoruz. Türkiye koronavirüs salgınının zorlu ikliminde geçtiğimiz sene olduğu gibi bu seneyi de dünyanın önde gelen ülkelerinden pozitif yönde ayrışarak büyüme ile kapatıyor. Hatta geçen ay sonu itibarıyla yıllık 221 milyar dolar rakamını yakaladık. Yani fazla vermeye başlayacağımız günler inşallah yakındır.

Aalgının tetiklediği sıkıntılar küresel piyasalardaki etkisini sürdürüyor. Tedarik zincirlerinde ki kırılmalar sebebiyle enflasyon dahil birçok alanda ekonomilerde sıkıntılar devam ediyor.

Global piyasaların bir parçası olan Türkiye ekonomisi de elbette bu sıkıntıların süreçlerin etkisini hissediyor ama biz bu fırtınaya son 19 yılda güçlendirdiğimiz üretim kabiliyetini en üst seviyeye çıkardığımız şoklara karşı direncini defalarca test ettiğimiz sağlam bir ekonomi ile girdik.

Pusulamız katma değerli üretimdir. Rotamız yatırım istihdam üretim ihracat ve büyümedir. Hedefimiz de dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmektir.

Üstelik bu hedefe ulaşmaya hiç olmadığımız kadar yakınız ekonomide çizdiğimiz rota ve geliştirdiğimiz araçlarla ülkemizi geçmişte sürekli içine çekildiği kısır döngüden arasına sıkıştırıldı istikrarsızlık çarkından ezilmeye çalışıldığı güvensizlik dişlisinden kurtardık. Ülkemizi 19 yılda nasıl böylesine güçlü bir demokrasi ve kalkınma altyapısına kavuşturduysak bundan sonraki hedeflerimize de aynı şekilde ulaşacağımız dan şüphe duymuyoruz.

Bu mücadelede başarıya ulaşmak için teknolojiye ve teknolojinin itici gücü olan bilimin desteğine ihtiyacımız var. Bilimi anaokulu çağındaki çocuklardan başlayan her yaştaki her uğraştaki tüm insanlarımızın gündeminde ön sıralara çıkartmamız şarttır.

Teknofest kuşağını gümbür gümbür büyütmeye devam ediyoruz.

Bütün bunları gerçekleştirecek insan gücüne azme ve iradeye sahip ülkemizi 2023 hedeflerini olduğu gibi 2053 vizyonuna da bilim insanlarımızın çalışmaları gayretleri ve emeklerin sayesinde ulaştıracağız.”

Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni’ne katıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin