BAŞKAN SEÇER ‘YEREL YÖNETİMLER VE TARIM’ KONULU ÇALIŞTAYA KATILDI
SEÇER: “MERSİN HEM BİTKİSEL HEM DE HAYVANSAL ÜRETİM ALANINA SAHİP BİR KENT”
“TARIM; SONUÇLARI İTİBARİYLE SOSYAL BİR SEKTÖRDÜR”
“MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ÇALIŞMALARI IŞIK OLABİLİR”
“TARIMSAL ÜRETİM CANLI BİR MEKANİZMA. YANİ ERTELEMESİ YOK”
Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Yerel Yönetimler ve Tarım’ konulu çalıştaya katıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Cumhuriyet Halk Partili 11 Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal hizmetler konularında hizmet veren daire başkanlarının katılımıyla 6.’sı düzenlenen çalıştayda ortak proje, bilgi ve deneyimler paylaşıldı.
Tarımın sosyal yönüne vurgu yapan Seçer, “Tarım bütçeyi ilgilendiriyorsa ekonomik bir sektördür ama diğer tarafından sonuçları itibariyle de sosyal bir sektördür” diye belirtti. Türkiye’nin her bölgesinin üretim şekli, ürün çeşitliliği, ziraat şekli, gelenekleri, ve beklentilerinin farklı olduğunu ifade eden Seçer, Mersin’in tarım alanında önemli uygulamaları olduğunu söyleyerek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları bir ışık olabilir” ifadelerini kullandı.
Tarım konusunda bölge için büyük önemi olan sulama borusu desteği ve hayvancılık projelerinden söz eden Başkan Seçer, bu dağıtımlar yapılırken ve üreticiler seçilirken hiçbir siyasi ayrım gözetilmediğinin de vurgusunu yaptı. Seçer, “Yeter ki doğru aileleri tespit edin. İnşallah yerel iktidarda kaldığımız sürece, biz olmasak da bizim zihniyetimiz, bu bizim Mersin bölgesinin küçükbaş hayvan popülasyonunu en azından daha kaliteli bir hale getireceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı, Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ise, Büyükşehir Belediyesi’nin önemli hizmetler yaptığını vurgulayarak, “Çok kıymetli işler yapıyorsunuz. Mersin’in şöyle bir avantajı var: Meslektaşımız Büyükşehir Belediye Başkanı. Kendisini kutluyoruz ve başarılarının devamını diliyoruz ve yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.
MERSİN
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Yerel Yönetimler ve Tarım’ konulu çalıştaya katıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Cumhuriyet Halk Partili 11 Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal hizmetler konularında hizmet veren daire başkanlarının katılımıyla 6.sı düzenlenen çalıştayda ortak proje, bilgi ve deneyimler paylaşıldı.
Seçer: “Mersin hem bitkisel hem de hayvansal üretim alanına sahip bir kent”
Düzenlenen çalıştaya Başkan Seçer, CHP Genel Başkan Başdanışmanı, Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile 11 Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal hizmetler konusunda hizmet veren daire başkanları katıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın hizmet tanıtım videosu ile başlayan çalıştayda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve CHP Genel Başkan Başdanışmanı, Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
Mersin’i Toroslar’ın tepesindeki endemik bitkilere benzettiğini ifade eden Seçer, en önemli amaçlarından birinin de Mersin’in tanıtılması olduğunu söyleyerek, “Döndüğünüz zaman gittiğiniz yerlerde Mersin’i anlatmanızı istiyoruz. Bunu özellikle çok önemsiyoruz. Mersin’in tanıtılmasını, bilinmesini istiyoruz. Buranın çok özel, çok değerli özellikleri, nitelikleri, zenginlikleri var. Türkiyemizin her tarafı güzel ama bizim bugün burada konuşacağımız konu; tarım, ziraat. Hem bitkisel üretim hem hayvansal üretim. Bu üretim alanına ait çok önemli özellikleri taşıyan da bir kent. Sizi de özelinde ilgilendiren yapısı olan bir şehir burası. Biz de, belediyemiz de tarıma dair projeksiyonları yazarken, çizerken ya da programa alırken bu özellikleri göz önüne alarak bunu yapıyoruz. Makro tarım politikaları Türkiye’deki, merkezi hükümeti ilgilendiren, dolayısıyla partimizin de genel merkezini, oradaki tarım departmanını ilgilendiren konu. Bir diğer konu da biz yerel yöneticilerin yerelde iktidarda olduğunuz alanlarda merkezin bize sağladığı bilgi desteği ile ya da partimizin programında yer alan tarıma dair çalışmalara uygun; ancak tabii ki Türkiye Cumhuriyeti yasaları çerçevesinde, mevzuatları çerçevesinde bazı politikalar uygulamalıyız.” dedi.
“Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ışık olabilir”
Her bölgenin kendine has özellikleri olduğunu kaydeden Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarının ışık olabileceğini belirterek, “Her bölgenin kendine münhasır şartları olduğu için buradaki çok uygun olan bir proje bir başka ilde uygun olmayabilir. Çünkü ürün çeşitliliği, ziraat şekli, gelenekleri, beklentileri farklı. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ışık olabilir” ifadelerini kullandı.
“Tarım sonuçları itibariyle sosyal bir sektördür”
84 milyon Türkiye’nin nüfusunun çalışma hayatında olanların yaklaşık 4’te 1’inin tarım sektöründe olduğunu ifade eden Başkan Seçer, tarımın sosyal yönüne de vurgu yaparak şunları söyledi:
“Direkt, endirekt; tarımdan insanlar geçiniyor. Sizin bölgelerde de vardır. Ben mühendislik yapıyorumdur ama atadan, dededen kalma 3-5 dönüm limon bahçesi vardır. Onun geliri de benim ekonomime katkı sunar. Tarımın sosyal bir yönü vardır. Bu şeker bu topluma lazım. İnsanın biyolojik varlığı için buna ihtiyacı var. Ben bunu gerekirse diğer sektörlerden aldığım vergilerle sübvanse ederim ve toplumun da ölmesini engellerim. Biyolojik yaşamının sona ermesini engellerim’ dediğiniz noktada siz bu meseleye sosyal da bakıyorsunuz demektir. Benim bakış açıma göre tarım elbette parayı ilgilendiriyorsa, bir bütçeyi ilgilendiriyorsa ekonomik bir sektördür ama diğer tarafından sonuçları itibariyle de sosyal bir sektördür diye bakmak lazım.”
“Mersin’in 380 bin hektar tarım alanı var”
Tarım konusunda bölge için büyük önemi olan sulama borusu desteği ve hayvancılık projelerinden söz eden Başkan Seçer, cümlelerine şu şekilde devam etti:
“16 bin kilometrekare alan ve 380 bin hektar tarım alanımız var Mersin’in. Burada çok kaliteli, raf değeri, katma değeri yüksek ürünler olduğu için burası turfandacı bölge. Toprakla suyu buluşturduğunuz zaman doğal olarak kalite ve verim kendiliğinden artacaktır. Bu da ciroya yansıyacak. Bu da çiftçinin cebine yansıyacak. Gelelim hayvancılık projesine; Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim. Köylü doğduğu yerde doysun. Biz her yıl 60 aile seçiyoruz ve bunlara 25’er hayvan veriyoruz ve bunlar damızlık. Damızlık 3 çeşit kıl keçisi, Güney Karaman ve ivesi koyun. 16 bin kilometrekare alanın, farklı lokasyonların, farklı özellikleri olduğu için çeşitler de farklılık arz ediyor ve 1 yıllık yemini, veteriner hizmetlerini; zaten Veteriner Odası da işin içerisinde, Tarım İl Müdürlüğü de; onları da katıyoruz, finansmanı biz sağlıyoruz ama onların olması daha değer katıyor ve bu sürüyor gidiyor. İşte 2 yıl önce başlandı. 120 ailede şu anda 3 bin hayvan dağıtıldı ve tıkır tıkır işleyen bir mekanizma.
Sarıbal: “Belediyelerimiz muhteşem çalışıyorlar”
CHP Genel Başkan Başdanışmanı, Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP’li Büyükşehir Belediyelerinin önemli işler yaptığını vurgulayarak, “Belediyelerimiz muhteşem çalışıyorlar, çaba sarf ediyorlar, emek sarf ediyorlar. Elbette bütün bunları kamuoyuna anlatmak, kamuoyu yaratmak, onları görünür kılmak gibi bir sorumluluğumuz var.” dedi.
“Bütünüyle burada olmamız özü; dayanışma, birliktelik”
Sarıbal, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin önemli ve kıymetli işler yaptığını ifade ederek, “Çok kıymetli işler yapıyorsunuz. Tabii Mersin’in şöyle bir avantajı var: Meslektaşımız Büyükşehir Belediye Başkanı. Kendisini kutluyoruz ve başarılarının devamını elbette diliyoruz ve yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Bütünüyle burada olmamız ve bir şey yapmaya çalışmamızın özü; dayanışma, birliktelik, yapılan projeleri birbirimize anlatmak, geleceği aslında biraz daha inşa etmek ve en önemlisi gelecek olan seçimde, iktidar olacağımız dönemde Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarım politikalarının temelinin yerelde nasıl gerçekleştirildiğini ortaya koyacak bir amacı da görüyoruz. Biliyoruz ve bunu ortaya koymaya çalışacağız” diye konuştu.
Gökçek: “Bilgi ve deneyim paylaşımı yapıyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Serdar Gökçek, Mersin’de düzenlenen çalıştayın 6. çalıştay olduğunu belirterek, “Büyükşehir Belediyelerimizin kendi aralarında uygulamış olduğu projelerle ilgili bilgi ve deneyim paylaşmasını yapıyoruz. Birbirimizden örnek aldığımız projeler oluyor. Daha çok kırsal alanda hizmet ettiğimiz üreticilerimizin, özellikle küçük ölçekli üreticilerimize yapmış olduğumuz projelerde vatandaşlarımıza nasıl daha faydalı oluruz onun peşindeyiz. Bu toplantılarımız devam edecek. İnşallah faydalı toplantılar neticesinde üreticilerimizin refahını artıracağız, onların gelirlerini artıracağız ve daha mutlu bir Türkiye için Büyükşehir Belediyeleri olarak çalışmaktayız” dedi.
Tüzün: “Amacımız üreticiye en kısa yoldan maksimum faydayı sağlayacak politikalar üretebilmek”
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ahmet Mekin Tüzün de, yapılan çalıştayın önemine dikkat çekerek, “Yapmış olduğumuz faaliyetleri, projelerimizi birbirimize anlatarak bir koordinasyon sağlıyoruz. Aynı zamanda yerel yönetimlerin tarım sektöründe göstermiş olduğu etkiyi maksimize etmek için birbirimizle bir eşgüdüm içerisinde çalışıyoruz. Mersin’de Tarımsal Hizmetler Daire Başkanımızın yapmış olduğu faaliyetleri daha detaylı olarak inceliyor ve buradan örnek projelerle kendi bölgelerimize uygun olan alanlara yansıtmayı hedefliyoruz. “dedi
Meriç: “Mevcut tarım politikaları gerek üreticilerimizin gerek tüketicilerimizin ihtiyacına karşılık gelen bir hareketi sergilemiyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç ise, “Malumunuz, her türlü doğal afet ve karşılaştığımız zorluklardan en fazla etkilenen kesim tarımla ilgili kesim ve tarımsal üreticiler. Aslında en büyük emek yoğun üretimin yapıldığı ve bunun normalde yurttaşlarımızın tamamına yayılan bir hareket olduğunu düşündüğünüzde etkilenen kesim tarımsal kesim ama tüm yurttaşlarımızın da eksik gıdaya ulaşma ya da daha fazla pahalı bir gıdaya ulaşmak gibi bir sorunları var. Burada bulunmamızın tam sebebi de biraz önce söylediğim olumsuzlukların tamamına çözüm bulabilmek” ifadelerini kullandı.
Kallem: “Birbirimizin projelerinden etkileniyoruz, eksilerini ve artılarını öğrenme şansımız oluyor”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Uzman Veteriner Hekim Buket Kallem, 11 Büyükşehir Belediyesi olarak her ay toplantılar düzenlediklerinin belirterek, “Projelerimizi birbirimize anlatıyoruz ve ortak ne yapabiliriz buna bir cevap bulmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda da birbirimizin projelerinden etkileniyoruz, eksilerini ve artılarını öğrenme şansımız oluyor. Bu toplantıların kesinlikle çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Özel: “Başarılı bilgi alışverişleri gerçekleştiriyoruz”
Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Seda Özel, özellikle coğrafyası, iklimi ve doğasıyla benzer özelliklere sahip olan Mersin ile Antalya’nın benzer projelerde ciddi bir bilgi alışverişi yaptığından bahsederek, “Burada yapılan çalışmalar hakkında bize çok güzel bir sunum gerçekleşti. Gerçekten hayvancılık konusunda özellikle çok başarılı projeleri var. Yine makine teçhizat konusunda çiftçiye yaptıkları desteklemeleri çok beğeniyoruz. Bunlardan bazılarını biz de kendi ilimizde uyguluyoruz ve kendilerine yine başarılarının devamını diliyoruz” diye konuştu.