Hisseli tapu noter satışı olur mu?
Hisseli tapu, normal tapulara göre farklılıklar göstermektedir. Bu yüzden hisseli tapusu olan kişiler bu konuda bilgi sahibi olmak istiyor. Hisseli tapu satışına dair detayları araştırıyor. Peki Hisseli tapu noter satışı olur mu?
TAPU DEVRİ NOTERDEN OLUYOR MU?
Tapu devri sürecinde değişikliğe gidiliyor. Gayrimenkul alım ve satımındaki giderek artan yoğunluk nedeni ile tapu dairelerini yoğunlaşmaya başlayınca, devir işlemlerinin noterlerde de yapılmasına karar verildi. 1 Ocak 2023’te devreye girecek yeni düzenleme ile alım ve satım işlemleri noterlerde de yapılabilir hale gelecek.
HİSSELİ TAPU NOTER SATIŞI OLUR MU?
Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış noterde yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir. Ancak burada diğer pay sahiplerinin bir önalım hakkına sahip olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bundan dolayı gayrimenkul üzerindeki hisseler, başka birisine satılmış olsa bile diğer paydaşlar yeni pay sahibinden bu payları satın alabilecektir.
TAPUSU OLMAYAN EV SATILIR MI?
Tapu, bir mülkün kime veya kimlere ait olduğunu gösteren resmi bir belgedir. Bir gayrimenkul satışının hukuki bir dayanağa sahip olması ve aynı zamanda da resmi bir nitelik kazanması gerekir. Yani ortada bir tapunun olması şart koşulur. Tapusuz gerçekleştirilen alım ve satışların ise herhangi hukuki bir dayanağı olmadığı gibi resmi bir geçerliliği bulunmaz.
EV TAPUSU BAŞKASINA NASIL DEVREDİLİR?
Tapu devir işlemi için ilk önce gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılmalıdır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemlerine girilip kolaylıkla kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı, satıcı taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini yapar.
TAPUYA RANDEVU ALMADAN GİDİLİR Mİ?
Ev veya arsa alım ve satım işlemleri için tapu müdürlüklerine gidilmelidir. Bu tür işlemlerde tarafların yani alıcı ve satıcıların ya da onların vekillerinin, Tapu Müdürlüklerine başvuruda bulunmalılar. Tapu dairesinde gerçekleşecek işlemler için ilk önce Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinden randevu almak gerekiyor. Buna ek olarak da randevusuz işlemler gerçekleşmemektedir. Satış işleminde satıcıyı vekil, vasi, kayyım vb. kanuni temsilci temsil edilecek vekalet belgesi alınmalıdır.