Özcan Beytekin Mersin Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği anabilim dalı Yüksek Lisans Tezi’nden bir bölüm:
“Sonuçlar incelendiğinde ise sıvılaşmanın sahil bölgelerinde yayılım gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun nedeni, sahil bölgelerinde yeraltı su seviyesinin zemin yüzeyine daha yakın olduğu ve alüvyon, gevşek kumlu zeminlerin bulunmasıdır.
Çalışma alanında yeraltı suyunun büyük risk oluşturduğu ve sıvılaşma için tehlike arz ettiği anlaşılmıştır. Özellikle sahil bölgelerine yapılacak olan yapılarda deprem tehlikesi göz ardı edilmemelidir. Buna göre yapının temeli yeraltı su tablasının altında ve sert zemin üzerinde olmalıdır.
Bölgenin sıvılaşma risk haritaları incelendiğinde, sıvılaşma meydana gelebilecek zeminlerde yapılaşma sırasında zemin etütlerinin hassas bir şekilde yapılması ve yapının inşa edileceği zeminde mutlaka gerekli iyileştirilmelerin yapılması gerekli görülmüştür.
Bölgede açılan sondajların sıvılaşma analizleri için yetersiz olduğu görülmüş olup daha ayrıntılı sıvılaşma analizleri için sondaj sayısının arttırılması ve sahil hattı boyunca daha sık aralıklarla sondajların yapılması gerektiği sağlıklı sonuçlar vermesi açısından önerilmektedir.”