featured
  1. Haberler
  2. Güncel
  3. BERLİN’DE İFTAR SOFRALARI

BERLİN’DE İFTAR SOFRALARI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya – İbrahim Göncüoglu

Ramazan Ayı girince, Almanya’nın Başkenti Berlin’de iftar sofraları kurulmaya başlandı. Camiler teravih namazlarında dolup dolup taşıyor. Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla herkes camilere koşuyor. Camiler de mukabeleler okunuyor. Koltuğunun altına Kur’an’ı alan soluğu camilerde alıyor. Müslümanlar, Mis gibi kokularıyla, tertemiz yeni giysileriyle, Berlin sokaklarını şenlendiriyorlar. Ramazan Ayı’nın bereketinden istifade etmeye çalışıyorlar.

Berlin Türk Eğitim Derneği (TED) de iftar sofralarını kuran cemiyetlerden bir diğeri. 24 Mart 2023 Cuma günü verdiği iftar yemeğinde Berlin’in önemli simalarını konuk etti. İftar sofrasında Türkler ve Almanlar bir araya geldi, tam bir birlik ve dostluk sergilendi.

Katılımcılar arasında, BERLİN Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Basın Müşaviri Hasan Kocabıyık, Yunus Emre Enstitüsü Almanya Koordinatörü Feyzullah Bahçı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve TED üyelerinin yanı sıra Türkiye kökenlilerin de yoğun olarak yaşadığı Neukölln İlçesi Belediye Başkanı SPD’li Martin Hikel ve Federal Meclis eski milletvekili Dr. Fritz Felgentreu ile bazı Alman komşular da bulunmaktaydı.

Böylece, Türk Eğitim Derneğinin çatısı altında mübarek Ramazan günleri vesilesiyle iftar sofralarında buluşmanın heyecanı ve mutluluğu yaşandı. Yapılan konuşmalarda iki ülke arasındaki ilişkilerin önemi vurgulandı.

Neukölln Belediye Başkanı Hikel ile eski milletvekili Dr. Felgentreu, yaptıkları selamlama konuşmasında; Türkiye kökenlilerin de diğer göçmen kökenlilerin de artık Almanya’nın ayrılmaz birer parçası olduklarını vurguladılar ve bu ülkenin kalkınmasına önemli katkılarda bulunduklarının altını çizdiler.

Selamlama konuşmalarından sonra günün hatibi Hürriyet Gazetesi Avrupa Koordinatörü Ahmet Külahçı “HERKES GİBİ BEN DE BURALIYIM” diye söze başladı:

“Konya’ya bağlı şu anda ilçe olan Derebucak köyünde doğmuşum. Beyşehir Lisesi’ni bitirdikten sonra tıp öğrenimi için 1969 yılında Fransa’nın yolunu tuttum, ancak beceremeyeceğini anlayınca 1973’te Almanya’ya geçip Bochum Ruhr Üniversitesi’nde Komünikasyon Bilimleri, Politik Bilimler ve Genel Dil Bilimleri bölümünü bitirdim. 1980 yılında Hürriyet’te işe başladım. Artık ben de Almanyalıydım. Türkiye ile Almanya arasında tarihe dayalı dostluk ilişkileri vardır. Zaman zaman ilişkilerde sıkıtılar yaşandığı olmuştur. Türkiye ile Avrupa Birliği’nin (AB) anası Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında tam üyelik hedefiyle Ankara Sözleşmesi imzalanmıştır. (12 Eylül 1963)

Türkiye 60 yıldır AB kapılarında bekletilmektedir. Türkiye’nin bazı eksiklikleri olsa da AB ülkeleri Türkiye’yi on yıllardır oyalamaktadır. Sorunlu birçok ülke AB üyesi olduğu halde, Türkiye’ye dürüst davranılmamaktadır. Türkiye’nin hâlâ AB üyesi olmamasında olumsuz bir yaklaşım sergileyen Almanya’nın eski Başbakanı Helmut Kohl ve diğer Alman politikacıların da ‘suçu’ vardır. Almanya’da 3 milyonun üzerinde Türkiye kökenli yaşıyor ve bunların yarıdan fazlası bu ülkede doğdu, yarısı Alman vatandaşı oldu. Avrupa’da 6 milyondan fazla Türkiye kökenli insan yaşıyor. Bu insanlar Avrupalıdır. Bu insanlar AB’dedir. Bu insanlar için Avrupa’nın Türkiye ile iyi ilişkilerini sürdürmesi önemlidir. Hem Almanya-Türkiye hem de Avrupa-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi kaçınılmazdır.
Geçen hafta açıklanan bir bilimsel araştırmada, Almanya’da yaşayan yabancı oranı yüzde 27’nin üzerinde olduğu halde, devlet dairelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan sözleşmeli personel ve memur oranı yüzde 12’de kaldığı söyleniyor.
Oysa, bu insanlar çoktan buralı olmuşlardır. Federal hükümet de eyalet hükümetleri de politik sorumluluk taşıyanlar da bu ayrımcılığın, dışlamanın, dışlanmanın engellenmesi için daha fazla çaba göstermelidir.”

Sunumdan sonra, soru cevap kısmında misafirler söz aldılar ve Almanya’da 3 aydır yaşayan birçok ülke vatandaşlarına yerel düzeyde yapılan seçimlerde oy kullanma hakkı verilirken, yıllardır burada yaşayan ve çalışan Türkiye kökenlilerin bu haktan mahrum bırakıldığını hatırlatarak, Alman politikacılardan bu ayrımcılığın son bulması için çaba göstermelerini istediler.

İftar sofrası toplu hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Almanya
GHA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BERLİN’DE İFTAR SOFRALARI
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin