featured
  1. Haberler
  2. Güncel
  3. ŞİVLİLİK BAYRAMI

ŞİVLİLİK BAYRAMI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konya’da çocuklar mutluluğu yaşayacak, ŞİVLİLİK BAYRAMI peki şivliliğin anlamı ne?11 Ocak 2024 Perşembe günü 3 ayların başlangıcı yapılacak. Konya’daki çocuklar şivlilik için geri sayıma başladı.

Bir Konya geleneği olan “şivlilik” yeni yılda da büyük bir coşku ve katılımla kutlanacak. Konya’da uzun yıllardır sürdürülen şivlilik organizasyonu daha da anlamlı kılmak için son yıllarda anlamlı bir etkinliğe imza atan Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi 11 Ocak 2024 Perşembe günü kutlanacak şivlilik için 5 günlük devasa bir şölen hazırlıyor.

PEKİ ŞİVLİLİĞİN ANLAMI NE?

Rivayete göre, Şivlilik bir rüya ile başlar. Büyük sufilerden olan Ebu Bekir Şibli hazretleri bir gece rüyasında Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (s.a.v) anne karnına Recep ayının ilk Perşembe gecesi düştüğünü görür. Sabah uyandığında bu kutlu haberi herkese müjdelemek ister. Hemen koşarak bütün evlerin kapılarını tek tek çalar. Ev sahipleri “Kim O?” diye seslenir. O ise “Şibli, Şibli” diye karşılık verir. Kapıyı açan ev sahiplerine gördüğü güzel rüyayı anlatır. Bu müjdeli haberi alan ev sahipleri Şibli’ye çeşitli hediyeler verir. İşte “Şivlilik” kelimesi Şibli’ye verilen hediye anlamındaki “Şibli-lik” sözcüğünden gelir. Bu kelime zaman içerisinde “Şivlilik” adını alır.

Mübarek üç ayların başlangıcı, Ramazan ayının müjdecisi ve Recep ayının Regaip kandili günü gerçekleşen “Şivlilik” dünyada sadece Konya’da kutlanmaktadır. Şivlilik gününde çocuklar gidebildikleri tüm evlerin kapısını çalıp, maniler eşliğinde çeşitli ikramları toplarlar.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ŞİVLİLİK BAYRAMI
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin