featured
  1. Haberler
  2. Genel
  3. İran, Türkiye’ye petrol taşıyan tankere neden el koydu..?

İran, Türkiye’ye petrol taşıyan tankere neden el koydu..?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran, Türkiye’ye petrol taşıyan tankere neden el koydu..?
İran, Tüpraş’a ham petrol getirmek üzere Irak’tan yola çıkan Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli petrol tankerine el koydu. Yüzlerce maskeli ve silahlı kişi gemiye çıktı. İran devlet medyasında yer alan haberlere göre bu saldırı, geçen yıl İran petrolü taşırken aynı tankere ABD tarafından el konulmasına misilleme olarak yapıldı.

Tüpraş’tan dün yapılan açıklamada, Irak’tan 140 bin ton petrol taşıyan gemi ile kurulan iletişimin 11 Ocak saat 06:30 sularında kesildiği belirtildi. Rafineri operasyonlarının devam edildiği belirtilen açıklamada, “Gemide Türk mürettebat bulunmamakta olup, konunun takibi ulusal ve uluslararası yetkililerle işbirliği halinde sürmektedir” denildi.

Gemide 19 mürettebat vardı. Yabancı ajanslarda yer alan haberlere göre 18’i Filipinli, biri Yunandı. Geçen yıl ne olmuştu?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), geçtiğimiz yıl yaptırıma tabii tutulan İran petrolünü taşıdığı gerekçesiyle Nisan 2023’te o dönem ismi Suez Rajan olan gemiye ve taşıdığı petrole el koymuştu. Gemiyi daha önce kiralayan Suez Rajan Limited şirketi, daha sonra İran adına yurtdışına gizlice petrol satarak ve taşıyarak yaptırımları ihlal etmekten suçlu bulundu ve 2,5 milyon dolardan fazla ceza ödedi.

İran’ın misilleme olarak gemiye el koyması ABD tarafından kınandı. Geminin ve mürettebatın derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı, gemiye el konulması İran’ın uluslararası ticareti sekteye uğratmasının son girişimi olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, “Bu tür bir eylemin ticari deniz taşımacılığı ile bölgesel ve küresel ekonomiler için belirsizliği arttıracağına inanıyoruz” dedi.

Kaynak: BBC

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İran, Türkiye’ye petrol taşıyan tankere neden el koydu..?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin