Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde, 7 Şubat ile 16 Şubat 2025 tarihleri arasında düzenlenen 1. Mersin Kitap ve Kültür Günleri coşkulu bir açılış programıyla başladı.
Mersin İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Bengi İspir Özdülger, İl Millî Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, İl Göç İdaresi Müdürü Zeki Afşin Buzcu, İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hasan Gül, Mersin Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, Mersin Kent Tarihi Müzesi Kurucusu Mustafa Erim, Mersin Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Muharrem Köse ile birlikte vatandaşlar, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Anadolu’nun her yerine tohum eker gibi kitap ekmeliyiz
Açılışın ilk konuşmasını yapan Anadolu Yazarlar Derneği Başkanı Gülşen Gazel, Mersin’de olmaktan mutlu olduğunu belirterek öğrencilere yönelik ilham verici bir açılış konuşması yaptı. Konuşmasında şu anda bilginin dünyayı yönettiğini ve bilgiyi ellerinde tutan toplumların cahil toplumları yönettiğini ve yönetmeye devam edeceğini ifade eden Gazel bu sebeple bölgede kitap ile ilgili etkinlikleri yaymaya ve çoğaltmaya çalıştıklarını belirtti. İçerisinde bulunduğumuz bu dönemde kitaplara daha çok değer vermemiz gerektiğin söyleyen Gazel, içinde bulunduğumuz çağın bilgi ve teknoloji çağı olduğunu, bilgiye değer veren ve bilgiyi elinde tutan toplumların her zaman diğer toplumların daha çok önüne geçeceklerini ve diğer toplumları yöneteceklerini vurguladı. “Gençler lütfen kitap okuyalım, kitaplarımızı yanımızdan eksik etmeyelim, kitaplarımız hep yanımızda olsun. Bu sebeple Mersin 1. Kitap ve Kültür Günleri’nin açılışı yapacağız.” dedi. Konuşmasının sonunda Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay’a verdiği destek için teşekkür eden Gazel, “Anadolu’nun her yerine tohum eker gibi kitap ekmeliyiz.” dedi.
Özgür olmak için okumalıyız
Açılışta İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay da bir konuşma yaptı. Doğanay sözlerine Mersin’in doğal zenginlikleriyle, kültürüyle, sanatıyla, tüm bileşenleriyle kadim bir kent olduğunu belirterek başladı. “Özgür olmak için okumalıyız”. diyen Doğanay, kitapların sadece bilgi edinmek için değil aynı zamanda farklı kültürleri tanımak, farklı düşüncelere açılmak, kendimizi geliştirmek için de önemli bir araç olduğunu ifade etti. “Okumak bizi kendi sınırlarımız ötesine taşıyan, özgürlüğün en güzel yolarından biridir.” diyen Doğanay, “Mersin Kitap ve Kültür Günleri etkinliği ile de Mersin’de okuma kültürünü yaygınlaştırmak, yeni yazarları desteklemek, edebiyat dünyasının önemli isimlerini Mersin ile buluşturmak gibi çok önemli bir misyonu gerçekleştiriyoruz.” dedi. Bu tür etkinliklerin kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Halk sanatçısı Ali Rıza Özdemir’in Türk Halk türkülerini canlı icra etmesinin ardından protokol tarafından açılış kurdelesi kesildi ve kitap stantları gezildi.
1. Mersin Kitap ve Kültür Günleri, Uray Caddesi’ndeki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün salonunda 16 Şubat tarihine kadar gezilebilir.