Değirmençay Direniyor: “Köyümüzde Taş Ocağı İstemiyoruz”
GHA – Mersin
Yenişehir ilçesine bağlı Değirmençay Mahallesi’nde kurulması planlanan taş ocağına karşı çıkan mahalle sakinleri ve çevreciler, Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde protesto eylemi düzenledi. ÇED sürecine itiraz eden mahalleli, taş ocağının bölge doğasına ve tarımsal üretime zarar vereceğini belirtti.
Çevre örgütleri ve sivil toplum temsilcilerinin de destek verdiği eylemde, mahalle sakinleri “Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Tarıma destek ver” yazılı pankart ve sloganlarla seslerini duyurdu. Müdürlük önüne pankart asılmasına izin verilmemesi üzerine eylemciler pankartlarını yere sererek protestolarını sürdürdü.
“Proje Yasalara Aykırıdır”
Mersin Çevre Platformu adına konuşan Sabahat Aslan, taş ocağı projesinin doğal karakteri korunacak alanlar içerisinde yer aldığını belirterek, projenin Mersin 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına aykırı olduğunu ifade etti. Aslan, “Bal ormanlarına, ormanlık alanlara ve tarımsal faaliyete açık topraklara zarar verecek bu proje yasalara aykırıdır. Taş ocağı ve kırma-eleme tesisi bu nitelikteki bölgelerde kesinlikle kurulamaz” dedi.
Toroslar Belediye Başkanı Yıldız’dan Sert Tepki
Eyleme destek veren Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, taş ocaklarının sadece doğayı değil, üretimi ve köy yaşamını da yok ettiğini söyledi. Yıldız, “Her geçen gün tasfiye olan üretim, aslında bizim yaşamımızı tasfiye ediyor. Zeytinimiz, peynirimiz, buğdayımız olmadan yaşayamayız ama bu projeler üretimin önünde engel olmaktan çıkıp, yaşamımızın karşısında bir tehdide dönüştü,” dedi.
Başkan Yıldız, özellikle köylülük ve yörüklük üzerinden siyaset yapanlara da sert çıkarak, “Bize gelip hamaset yapanlar şimdi yanımızda yok. Onlar taş ocaklarının yanında, Ankara’dan binlerce dönüm araziyi taş ocaklarına tahsis ediyorlar,” ifadelerini kullandı.
“Gençler Köyden Göç Ediyor”
Mahalle sakinlerinden Ahmet Ata ise taş ocağının tarıma büyük darbe vurduğunu dile getirerek, “Gençler köyden göç ediyor. Üreticiler artık üretemiyor, şehirden tüketim ürünleri alıyor. Bu proje sadece doğayı değil, köyün geleceğini de tehdit ediyor” diye konuştu.
Değirmençay halkı ve çevre savunucuları, projeye yönelik hukuki ve demokratik mücadelenin süreceğini vurgularken, gözler şimdi Mersin Valiliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün vereceği kararda.