ABD: İşgücü maliyet göstergeleri ayrıntıları
Bugün açıklanan verilere göre; tarım dışı işgücü verimliliği 3Ç21’de %5,2 azaldı, üretim %1,8 artarken, çalışılan saat ise %7,4 arttı.
Bugün açıklanan verilere göre; tarım dışı işgücü verimliliği 3Ç21’de %5,2 azaldı, üretim %1,8 artarken, çalışılan saat ise %7,4 arttı. Bu verinin ölçülmeye başladığı 1960 senesinden beri üç aylık verimlilikteki en büyük düşüş. 3Ç20’den 3Ç21’e kadar, tarım dışı sektör işgücü verimliliği %0,6 azaldı. Bu ölçütte de 1993 yılından bu yana görülen en büyük dönemsel düşüştür.
Tarım dışı iş sektöründe birim işgücü maliyetleri, 3Ç21’de %9,6 oranında arttı. Saatlik ücrette %3,9’luk bir artış ölçülmektedir. Birim işçilik maliyetleri son dört çeyrekte %6,3 arttı. Birim işgücü maliyetleri, saatlik ücretin işgücü verimliliğine oranı olarak hesaplanır. Saatlik ücretlerdeki artışlar, birim işgücü maliyetlerini artırma, üretkenlikteki artışlar ise bunları düşürme eğilimindedir.
Dolayısıyla, şu aşamada verimlilik ile maliyetler arasındaki ters hareketten kaynak dağılımının kalitesine, dolayısıyla da kaliteli büyümeye doğru olan bir nitel eksiklik göze çarpıyor. Öte yandan, sürekli artan işgücü maliyetleri aynı zamanda satılan mal ve hizmetlerin fiyatına da yansıdığından enflasyonu besliyor. Fed’in izlemesi gereken dinamikler arasında enflasyonun çift taraflı etkileri bulunuyor, ancak fiyat faktörlerinin dışsallığını da işin içine katacak olursak, enflasyon arttıkça hızlı ücret artışı yönünde de hareketler görülecektir. Bunun dengelenmesi açısından talep kısıtlayıcı sıkılaştırma bir ölçüt, ancak enflasyonun sadece talep tarafını halleder. Enflasyon ise yoğun şekilde dışsal fiyatlardan etkilendiği için, o ölçütteki hafifleme başta arz normalleşmesinden geçmektedir.
Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı