ABD’de beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi
BIST100 endeksi de baskı altında kalmaya devam edebilir. Bugün yurtiçinde saat 14’teki TCMB toplantısı günün öne çıkan gelişmesi. TCMB’nin faizi %19’da sabit bırakması beklenirken, bu yöndeki bir kararın piyasa etkisi nötr olabilir.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
ABD’de beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisinin ardından risk iştahının zayıfladığını izliyoruz. Dün satıcılı bir görüntüyle kapatan ABD borsalarını takiben bu sabah Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %0,3 civarında düşüşte. ABD vadelileri de hafif satıcılı. Yüksek enflasyon verisi sonrasında bu akşam TSİ 19’da Powell’ın Kongre’de yapacağı sunumda enflasyon konusundaki açıklamaları risk iştahının seyrinde belirleyici olacak. Öncesinde, riskli alma iştahı düşük kalabilir. Zaten zayıf bir görüntü sergileyen BIST100 endeksi de baskı altında kalmaya devam edebilir. Bugün yurtiçinde saat 14’teki TCMB toplantısı günün öne çıkan gelişmesi. TCMB’nin faizi %19’da sabit bırakması beklenirken, bu yöndeki bir kararın piyasa etkisi nötr olabilir.
MAKROEKONOMİ
ABD’de haziran ayına ilişkin TÜFE verilerinin beklentileri aşarak yükselişini sürdürmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın, bugün Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde vereceği mesajlara odaklanılmasının etkisiyle ABD hisse senedi borsaları dünü hafif düşüşlerle kapattı. Bugün Bank of America, Citigroup, Wells Fargo ve BlackRock ikinci çeyrek bilançolarını açıklayacak. Yeni Zelanda Merkez Bankası, ekonomik şartların 2020 yılı sonundan bu yana öngörülenden daha güçlü olmasıyla tahvil alım programına son veren ilk merkez bankası oldu.
- ABD’de TÜFE haziran ayında yıllık %5,4’e yükseldi ve 2008’den beri en yüksek seviyeye işaret etti, aylık ise %0,5 olan beklentilerin üzerinde %0,9 arttı. Veriye bakıldığında enflasyonda genele yayılan bir durum söz konusu. Kısıtlamaların kaldırılması ve normalleşme adımlarıyla artan mobilitenin yanında otomotiv sektöründe yaşanan çip sıkıntısının da etkisiyle ikinci el araba fiyatları %10,5 arttı, gıda, enerji, uçak bileti ve konaklama fiyatları da keskin şekilde arttı. Geçici fiyat değişimlerini dışlayan çekirdek TÜFE de aylık %0,9 artarken (beklenti:%0,4), yıllık %3,8’den %4,5’e yükseldi. Fed enflasyondaki yükselişe neden olan sebeplerin geçici olacağını ve ekonomide normalleşme adımları atıldıkça fiyat artışlarının azalacağını ve 2022’de %2’ye yakınsayacağı yönünde yönlendirme yapmakta fakat bazı Fed yetkilerinin konuşmalarında enflasyondaki yüksek seviyelerin beklenenden fazla sürebileceği yönünde açıklamalar da bulunmakta.
- Dün Fed yetkililerinin konuşmaları izlendi. St Louis Fed Başkanı Bullard önceki gün konuşan New York Fed Başkanı Williams ve Richmond Fed Başkanı Barkin’in aksine teşvik önlemlerinin çekilmesi için doğru zaman olduğunu vurguladı ve varlık alımını azaltmada iyi bir pozisyonda olduklarını düşündüğünü belirtti ve 2022 sonuna kadar faiz artırımı beklemediğini belirtti. San Francisco Fed Başkanı Daly’de yıl sonuna doğru varlık alımı azaltmada doğru pozisyonda olacaklarını ve tartışmaya başlamanın şu anda uygun olduğunu belirtti, fakat faiz artırımını konuşmanın erken olduğunu ifade etti. Enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu vurguladı ve salgının hala sona ermediğini ve Delta varyantının risk olduğunu belirtti. Fed toplantılarında bu sene için Daly’nin oy hakkı bulunurken, Bullard’ın oy hakkı bulunmamakta.
Yurt içinde mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, beklentilerin üzerinde yıllık %40,7 artarken (Foreks Anketi’nde beklenti %38,8), mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık %1,3 arttı ve yılın en iyi rakamına işaret etmekte, arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise beklentilerin üzerinde yıllık %39,5 (Foreks Anketi’nde beklenti %38,4) arttı.
Mayıs ayındaki kapanma, finansal koşullardaki sıkılaşma, imalat PMI verisindeki daralma ve anket göstergelerindeki düşüş sanayi üretiminde nisan ayında gördüğümüz aylık bazdaki düşüşün devam edebileceğini düşündürmüştü, fakat sanayi üretimi aylık %1,3 arttı. Haziran ayında ise imalat PMI tekrar genişleme bölgesinde, ihracat haziran ayında 19,8 milyar USD ile rekor seviyede, RKGE ve diğer sektörel güven endekslerinde ise aylık artış gördük ve elektrik tüketiminde de artış görülmekte. Bu açıdan haziran ayında sanayi üretimi açısından daha olumlu bir görüntü mevcut.
Hatırda Kalması Gerekenler:
- Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde en belirgin katkıyı ara malı %1,6 ile verirken, dayanıksız tüketim malı %0,2 katkı verdi ve sermaye malı %0,4, dayanıklı tüketim malı ise %0,1 üretimi aşağı çekti. Yıllık bakıldığında ise baz etkisinin de katkısıyla bütün kalemler üretime katkı yaptı. Son 9 aydır olduğu üzere en yüksek katkıyı %20 ile ara malı verdi, dayanıksız tüketim malı ise %8,2 katkı yaparken, yatırımlara ilişkin bir gösterge olan sermaye malı %7,3 ile üretimi desteklemeye devam etti.
- Nisan ayında sanayi üretiminde aylık bazda düşüş görmüştük. Mayıs ayı verileri bu durumun geçici olduğunu gösterdi. Aşılama sürecindeki ilerleme ve normalleşme süreci ile artan iç talep üretimi destekleyecektir fakat BDDK’nın uygulamaya koyduğu makro ihtiyati tedbirler ve finansal sıkılık iç talebin büyümeye katkısını sınırlayabilir. Net ihracatın ise yılın geri kalanında üretimi destekleyici unsur olmaya devam etmesi beklenebilir.
Büyümenin talep yönünü göstermesi açısından takip ettiğimiz bir gösterge olan perakende satış hacmi yıllık %27 artış ile güçlü bir artış sergiledi fakat mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekste aylık %6,1 düşüş var, bu da finansal koşullardaki sıkılaşmanın ve tam kapanmanın mayıs ayında da tüketim talebinde de etkili olmaya devam ettiğini göstermesi açısından önemli.
İç talebe yönelik fikir vermesi adına perakende satış hacminin yanında, TCMB’nin yayınladığı banka ve kredi kartı harcamaları verilerini de izlemekteyiz. Enflasyondan arındırdığımız kredi kartı harcamaları haziran ayında belirgin artış gösterdi. Bu açıdan son iki ayda perakende satış hacminde gördüğümüz aylık düşüş, haziranda yerini artışa bırakabilir.
Ciro endekslerinde yıllık bazda artış baz etkisiyle mayısta da devam etmekte. Dikkat çekici olarak kapanmaya rağmen aylık bazda ciro endekslerinde nisan ayına göre belirgin artış var. Sanayi ciro endeksi yıllık %99, aylık bazda %4,9 yükseldi. Ticaret ciro endeksi yıllık %69,8 artarken, aylık %2,4 arttı, hizmet sektörü ciro endeksi yıllık %74,1 arttı aylık ise %1,5 arttı ve inşaat sektörü ciro endeksi ise yıllık %50,4 artarken, konut satışlarındaki düşük seyre rağmen aylık %6 arttı.
Bugünkü veri takvimine bakıldığında,
TSİ 19’da Powell’ın, Fed’in politikasına ve ekonomiye yönelik yarıyıl gözden geçirmesi sunumu izlenecek. Bugün Powell’ın Kongre’de sunacağı Fed Yarıyıl Para Politikası Raporu geçen hafta önceden yayınlanmıştı. Raporda, bu yılın ilk yarısında aşılamadaki ilerlemenin ekonominin yeniden normalleşmesine ve destekleyici para ve maliye politikasıyla güçlü bir ekonomik büyümeye neden olduğu, buna karşın istihdamın salgın öncesi seviyelerin oldukça altında kaldığı ifade edildi. Salgının etkilerinin ABD ekonomisinde hissedilmeye devam edildiği ve yakın vadede enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü risklerin arttığı belirtildi. Özellikle, tedarik zinciri darboğazlarından etkilenen ürünlerin fiyatlarının uzayan ancak halen geçici olan enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğu belirtildi.
Ayrıca TSİ 15.30’da ABD’de haziran ayına ilişkin ÜFE verileri açıklanacak. Mayısta üretici fiyatları tarafında yıllık ÜFE %6,2’den %6,6’ya yükselmiş ve 2009 sonrası en yüksek seviyeyi görmüştü. Çekirdek ÜFE de yıllık %4,1’den %4,8’e yükselmişti. Haziranda ise ÜFE’nin yıllık bazda yükselişini sürdürerek %6,6’dan %6,8 seviyesine yükselmesi beklenirken, çekirdek ÜFE’nin ise %4,8’den %5,1 seviyesine yükselmesi bekleniyor.
Bunun yanında, TSİ 21’de Fed’in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayınlanacak. Raporda, ABD’de ilgili bölgelerdeki ekonomik toparlanmanın seyrine ve gelecek dönem beklentilerine yönelik değerlendirmeler izlenecek. Diğer yandan, TSİ 20.30’da Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin konuşması takip edilecek.
TSİ 12’de Euro Bölgesi’nde mayıs ayına ilişkin sanayi üretimi verisi açıklanacak. Ayrıca TSİ 9’da İngiltere’de haziran ayına ilişkin TÜFE verisi açıklanacak. Mayıs ayına ilişkin TÜFE, hızlanan aşılamaların ve ekonominin açılmasının etkisiyle aylık bazda %0,3 oranında artması beklenirken %0,6 oranında artışla beklentileri aşarken, yıllık bazda ise baz etkisinin belirginleşmesiyle %2,1 seviyesine yükselerek Temmuz 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. TÜFE’nin haziranda ise aylık bazda %0,2 oranında artması beklenirken, yıllık bazda ise %2,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bunun yanında, ECB’nin yeni enflasyon hedefi belirlemesi sonrası TSİ 15.45’te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel’in konuşması takip edilecek.
Ayrıca TSİ 17’de Kanada Merkez Bankası’nın toplantısı takip edilecek. Varlık alım programı önceki toplantıdaki 1 milyar Kanada dolarlık azaltımın ardından son toplantıda haftalık 3 milyar Kanada dolarlık hedef hızda tutulmuştu. Bankanın bugünkü toplantısında faiz oranını sabit tutması bekleniyor, varlık alımlarına ilişkin yönlendirmesi ise dikkatle takip edilecek.
Yurt içi tarafta ise, TSİ 14’te TCMB’nin PPK toplantısı takip edilecek. Foreks Anketi’ne göre TCMB’nin bu toplantısında değişiklik yapması beklenmemekte. (21 ekonomistin tamamı sabit bırakılacağını tahmin etmekte). Son Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre de bu toplantıda TCMB’den herhangi bir faiz değişikliği beklenmemekte. Cuma günü açıklanan ankette artan enflasyonist baskılarla faiz indirim beklentilerinin azaldığını görmüştük. Son ankette TCMB’den faiz indirim beklentisinin gelecek 3 ay içerisinde ortalama 28 baz puana, gelecek 6 ay içerisinde ise politika faizinin 189 baz puana gerilediğini gördük.
Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 yıl vadeli dolar cinsi devlet tahvili ile kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket projelerinden “İstanbul Beykoz Riva Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” (Düşler Vadisi) kapsamında, 624 adet konut kullanımlı bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatları 13.07.2021 tarihinde alınmıştır.
20 Mayıs 2021 Tarihli Emlak Konut GYO Raporumuz için tıklayınız…
Kervan Gıda (KRVGD, Nötr): Şirket, hisse başına 0,1333 TL brüt nakit kar payı ve hisse başına 0,28 TL bedelsiz kar payı dağıtılmasına karar verildiğini duyurmuştur. Ancak kar payından bedelsiz sermaye artırımı Şirket gündeminde olmasına rağmen kar payının pay olarak dağıtılabilmesi için, kayıtlı sermaye sistemindeki halka açık ortaklıklarda kar payının pay biçiminde dağıtılmasına ilişkin genel kurul kararının hesap dönemini izleyen beşinci ayın son iş gününe kadar kurula yapılması gereken başvuru süresi yaşanan pandemi süreci nedeniyle yapılamamış olup bu bedelin geçmiş yıllar karı hesabından sermayeye eklenmesiyle bedelsiz sermaye artırımı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruda bulunulmasına karar verilmiştir.
Pegasus (PGSUS, Nötr): Haziran ayı yolcu sayısı 1,78mn kişi ile 2019’un aynı döneminin %33 altında gerçeklemiştir. Yolcu doluluk oranı ise 11,5 puan azalışla %77,1’i göstermiştir. 2021’in ilk 6 ayında yolcu sayısı 2019’un aynı dönemine göre %51 azalışla 7,07mn seviyesinde gerçekleşmiştir (6A2020:6,59mn). İlgili dönemin yolcu doluluk oranı ise 2019’un aynı dönemine göre 12,8 puan azalışla %74,3’ü göstermiştir (6A2020: %85,6).
Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Banka yönetim kurulunun kararıyla, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme kurulu tarafından yayınlanan “Bankalarda İyi Ücretlendirme Uygulamalarına İlişkin Rehber” kapsamında özellikli çalışanlara yapılacak değişken ödemelere ilişkin olarak 13 Temmuz 2021 tarihinde 3,50 TL fiyattan 144.180 adet Banka hisse senedi geri alımı yapılmıştır.
7 Mayıs 2021 tarihli Vakıfbank raporumuz için tıklayınız…
SEKTÖR HABERLERİ
Petrol: Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) haziran ayına ilişkin petrol piyasası raporuna göre, küresel ekonomideki güçlü büyüme, COVID-19 salgınına yönelik aşılama çalışmalarının hızlanması ve kısıtlamaların hafifletilmesi petrol talebindeki toparlanmada itici güç olacak. Küresel ekonomide olumlu görünümün bu yılın geri kalanında ve 2022’de sürmesi beklenirken, özellikle Avrupa bölgesindeki salgına yönelik kısıtlamaların hafifletilmesinin etkisiyle küresel petrol talebinde yılın ikinci yarısında ilk yarısına göre günlük 4,6 milyon varil artış öngörülüyor. Ancak bazı ülkelerde artan COVID-19 vakaları küresel petrol talebinde aşağı yönlü risk oluşturmaya devam edecek. Bu kapsamda, küresel petrol talebinin gelecek yıl bu yıla göre yaklaşık 3 milyon varil (yüzde 3,1) artışla günlük 99 milyon 500 bin varil seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Kaynak: Bloomberght
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Bosch Fren (BFREN): Fabrika, 2021 yılı yaz döneminde faaliyetlerine kısmen ara vermeyecek olup, 14.07.2021 ile 31.08.2021 tarihleri arasında resmi tatiller dışında müşterilerden gelen talepler doğrultusunda faaliyetlerine devam edecektir. Bahse konu dönemde vardiya düzenlemesi yapılarak, çalışanların yıllık izin hak edişlerinin kullandırılması planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 17 milyar TL’lik (%19’dan, 14 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 253 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,36 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,34-%1,42 bandında hareketin ardından %1,42 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde günlük bazda düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan düşüşler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak Ziraat Yatırım