ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı.
ABD’den Türkiye’ye yönelik F-16 satışına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı.
ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi de çıkarıldı.
Amerikalı Senatör’ün F-16 şartları
Türkiye’nin “güvenilmez bir müttefik” olduğu şeklindeki iddiasını dillendiren Van Hollen, F-16 satışının veya mevcut filonun iyileştirilmesinin “net koşullar altında” yapılması gerektiğini savunmuştu.
Van Hollen, “Senato, yeni F-16’ların Ankara’ya transferi ya da mevcut F-16’ların modernizasyonu konusunda nerede duruyor? Başkan Joe Biden, Madrid’deki NATO zirvesinde Erdoğan’a böyle bir adımı destekleyeceğini söylemişti.“ sorusuna şu yanıtı vermişti:
Van Hollen: Türkiye’ye güvenmiyoruz
“Kongre, Rus S-400 sistemini satın aldıktan sonra F-35’in Türkiye’ye satışını durdurmakta haklıydı. Bu satışı engelleme çabasına dahil oldum. Bu satın alma, Türkiye’nin ‘güvenilmez’ bir NATO müttefiki olduğunu kanıtladı ve onları F-35 programından çıkarmamız önemliydi.“
Sözü olası F-16 satışına getiren Amerikalı Senatör, şunları söylemişti:
“F-16’larla Yunanistan’ın hava sahasını ihlal etmemeliler”
“F-16’ların satışı veya modernizasyonu ile ilgili olarak, örneğin Türkiye’nin F-16’larını Yunanistan gibi diğer NATO ülkelerinin hava sahasını ihlal etmek için kullanamayacağı koşulları içermeli.
“DEAŞ’a karşı olan müttefiklerimize saldırmak için kullanılmamalı”
Ayrıca Türkiye’nin F-16’ları DEAŞ’a karşı mücadelede önemli olan (YPG/PKK) müttefiklerimize saldırmak için kullanmasının yasaklanması gerektiğine inanıyorum.
Yani, uzun lafın kısası, herhangi bir F-16 satışına veya modernizasyonuna açık koşullar eşlik etmeli. Kongre, F-35’lerde gerçekten liderliği ele aldı ve sizi temin ederim, Kongre herhangi bir F-16’ya da çok müdahil olacaktır.”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nun konu hakkında yaptığı açıklama Türkiye’nin tavrını net olarak ortaya koydu. Çavuşoğlu New York’ta ABD temaslarını değerlendirdiği ve canlı yayınlanan konuşmasında bir soru üzerine, “F-16 konusunda elimizi kolumuzu bağlayan bir anlaşma içinde olmayız… bir kısıtlama getirilmesi kabul edilebilir değil. Kullanamayacağımız ürünü niye alalım?” dedi.
ABD Senatosu, 2023 savunma bütçesini içeren NDAA tasarısına son halini vermek amacıyla toplandı. Tasarıya eklenmek üzere sunulan 900’e yakın eklemeler görüşülmeye devam ediliyor. Kongre kaynaklarından edinilen bilgilere göre, New Jersey Senatörü Demokrat Menendez ile Maryland Senatörü van Hollen’ın sunduğu ve Türkiye’nin ABD’den F-16 alımını koşullara bağlayan iki ekleme de tasarıdan çıkarıldı.