ABD’nin TÜFE’si, TCMB’nin freni
Bugün saat 14:00’de TCMB’nin faiz kararı açıklanacak. TCMB’nin politika faiz kararında bir değişim beklenmiyor ama Haziran ayı enflasyon verileri sonrasında faiz karar metnin daha şahin bir tutum alması bekleniyor.
Bugün saat 14:00’de TCMB’nin faiz kararı açıklanacak. TCMB’nin politika faiz kararında bir değişim beklenmiyor ama Haziran ayı enflasyon verileri sonrasında faiz karar metnin daha şahin bir tutum alması bekleniyor. TCMB faiz kararı metninden yola çıkarak piyasalar 28 Temmuz Enflasyon raporunu bekleyişe geçecekler. Piyasa enflasyon beklentileri yıl sonunda %16-17 aralığına yükseldi. TCMB mevcut reel faizi koruması durumunda yıl sonuna kadar bir indirim gerçekleştirmemesi gerekiyor. TCMB son çeyrekte baz etkisi ile gelecek enflasyonda belirgin bir düşüş beklentisi de yapılan elektrik ve doğalgaz fiyatlarının etkisi ile gerçekleşmesi pek olası görünmüyor. TCMB bu gelişmeleri bugünkü karar metnine dökmesi ve enflasyon tahmini olarak 28 Temmuz’da raporuna yansıtması durumunda 2021’de bir faiz indirimi olmayacağı piyasa beklentisine girecek. Haziran ayı enflasyon raporu sonrasında Türk Lirası’nın döviz sepeti karşısında son 4 ayın en iyi performansını göstermesinin nedenin bu olduğunu düşünüyoruz. Fakat TL’de değer kazanımını 16 Haziran’da FED toplantısı kesintiye uğrattıktan sonra dün Haziran ABD TÜFE verisi de değer kazanımını sınırladı. Mevcut faiz oranın korunması mevcut piyasa beklentileri dahilinde TL’yi koruyucu olabilir. Fakat ABD’de yıl içerisinde %5 tavan olması beklenen TÜFE’nin %5.4’e yükselmesi sonrasında FED’den tapering ve faiz artırımı beklentileri nedeniyle yaşanacak risk alma iştahında azalış ve volatilitede yükselişte mevcut reel faiz yeterli olmayabilir. TCMB faiz indirmemesi olumlu olabilir ama yeterli olup olmayacağını yurt dışı koşullar belirleyecek.
Yurt dışı koşullar TL’de değer kazanımını frenledi. Kurda düşüşün hızını ABD enflasyon verilerinin belirleyeceğini belirtmiştik. 8.58 ile FED faiz toplantısının altına gerilemiştik ki; yine ABD’den gelen veriler değer kazanımını frenledi. Dolar endeksinde güçlenmeye bağlı 8.65 ara direnci ve 8.70 ana direncini takip edeceğiz. 8.65 altında kalınması TL lehine trendi destekleyecektir.
BIST 100’e destek arayışı başladı. 1350 altında dip seviyesi yenilendi ve destek arayışı içerisine girildi. Dün gün içi tepkilerden yola açarak 1334 ara desteğinden tepkiler gelebilir. Yatay bir güçlenme olmadan gelecek tepkilerde 1350-1376 aralığında satışlar gelecektir. Kısa vadede dip arayışında ana destek seviyemiz 1300 seviyesidir.
VIOP BIST 30 AĞUSTOS AYI KONTRATI
Ağustos vadeli BIST 30 destek arayışa girdi. Haziran ayından itibaren süregelen düşen kanal baskısı çeşitli denemelere rağmen kırılamadı ve dip yenilenerek düşen trend devam etti. Pazartesi günü dip yenilendikten sonra yeniden dip arayışına girildi.1464 ve 1450 seviyesine doğru destek arayışı devam edebilir. 1500’e yönelimler ise satışlar etkili olacaktır.
VIOP DOLAR/TL AĞUSTOS AYI KONTRATI
Ağustos vadeli Dolar/TL 8.84 direnç olurken ve aşırı satım bölgesine girildi. Bayram tatiline girilmesinin etkisi ile vadeye kalan gün sayısının azalacak olması fiyatlarda baskıyı beraberinde getiriyor. 8.84 ana desteği kırılarak direnç konumuna geldi. 8.84 ve 8.865 aşırı satım içerisinde direnç konumunu sürdürürse 8.7526’ya kadar kısa vadeli geri çekilme görülebilir.
Kaynak ÜNLÜ Menkul