BU NASIL BİR ÇELİŞKİDİR…!!!
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KENDİ DEYİMİYLE DÜNYA KENTİ MERSİN’DE,
TAŞIT TRAFİK HIZINI ARTTIRMAK İÇİN, YERLEŞİM BÖLGELERİNİN ANA MERKEZİNDE,MUZ CUMHURİYETİNDE BİLE YANLIŞ OLDUĞUNUN KABUL GÖRDÜĞÜ, DÜNYA KENTLERİNDE UYGULAMALARININ TAMAMİYLE ORTADAN KALKTIĞI.. BATTI&ÇIKTI KATLI KAVŞAK UYGULAMASININ SAYILARINI ARTTIRACAĞINI ÖVÜNEREK SÖYLÜYOR…
BİR YANDAN DA, MEVCUT DONATILAR ARTTIRILMADAN, KAMU YARARI İÇERMEYEN KİŞİSEL RANT TEMALI NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİYLE EMSAL KATSAYILARI KATLARCA ARTTIRILAN BETON YIĞINLARINA BİNLERCE İNSANLARI DOLDURUP YETERSİZ KALAN, YAYA KALDIRIMLARINDAN, TAŞIT TRAFİK YOLLARINDAN.. SIRF YAPTI DEDİRTMEK İÇİN…ALT VE ÜST YAPISI OLMAYAN BİSİKLET YOLLARI İÇİN ŞERİTİN BİRİNİN BÜYÜK BİR KISMI ÇALINIYOR…
YOL DARALIYOR.. SAATTE 70 KM HIZLA AKAN TAŞIT TRAFİĞİ, YANINDA TAŞITLARIN HAKKI YETERSİZ ASFALT YOLDAN ÇALINARAK, ÜZERİNE BOYAYLA YAPILAN BİSİKLET YOLLARI..ALT YAPI, ÜST YAPI SÖZ KONUSU DEĞİL..
HAYATİ TEHLİKEYE KARŞI PLASTİK BARİYERLERLE YAPILAN KORUMA BANDI….!!!
ŞİMDİDEN DOĞABİLECEK KAZALARIN, KAYBEDİLECEK HAYATLARIN SORUMLULARI BELLİ..!!!
ÖNCE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENT PLANLARINA SAHİP MERSİN .. SONRA PLAN KADEMELENMESİNE UYGUN OLARAK ÇÖZÜLMÜŞ, TÜM PROJELERE İŞLENMİŞ BİSİKLET YOLLARI..
DAHA SONRA TEKNİK DETAY VE YÖNETMELİKLERE UYGUN , KAMU YARARI GÖZETEN UYGULAMALAR OLMALI …
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ASLİ GÖREVLERİ İÇİNDE OLAN BİSİKLET YOLU YAPMAYI.. SANKİ BİR LÜTUF OLARAK GÖSTERİP, SİYASİ SHOW AMAÇLI OLARAK GÖSTERMEYE ÇALIŞMAK ANA İLKE OLURSA.. GÜNEŞ’TE RENGİ ATAN, STANDARTLARA AYKIRI, KAMU YARARI İÇERMEYEN,
BİSİKLETLİNİN DEĞİL, DAHA ÇOK KAĞIT TOPLAYICILARIN KULLANDIĞI ALT, ÜST YAPISI OLMAYAN, STANDART VE YÖNETMELİKLERE AYKIRI KISA BİR SÜRE SONRA FONKSİYONUNU YİTİRECEK ÇALIŞMALAR ORTAYA ÇIKAR…
“Dünya’ da kentler bir başka düzeyde çalışmalarla kentleri insanlara göre yeniden planlıyorlar.
Bizde ise kentler müteahhitler tarafından beton ve asfaltla işleniyorlar.
“Eksiksiz Yollar” olarak dilimize çevirebileceğimiz “Complete Streets” yaklaşımı bir yol projelendirilirken o yolun kullanıcılarının tamamının gereksinmelerine cevap verecek şekilde planlanması anlamındadır. Öncelikle yaya kapsamı içinde bulunan engelliler, çocuklar, yaşlılar, çocuklu annelerin gereksinmelerini dikkate alan, bisiklet ve scooter gibi diğer kolay incinebilir yol kullanıcılarının gereksinmelerini karşılayan ardından (yukarıdakileri gözden kaçırmadan) taşıtlar için planlama yapan bu yaklaşım giderek tüm dünya kentlerinde benimsenmektedir…maalesef Mersin’de de yerel yönetimler eksiksiz yol kavramını hala duymamış olmalılarki…
Katlı kavşak gibi uygulamalara hızla devam etmekte, taşıt trafik hızlarını arttırılması için büyük çaba göstermektedir…
Birilerinin sorması lazım.. İki bisikletlinin yan yana gidemeyeceği, bisiklet yollarının kaç km hızla, kaç sürücüye aynı anda hizmet vereceğini..??? ,
kaç yıllık bir nüfus projeksiyonuna göre projelendirildiğini..??? “Tabiki varsa..”
Pandemi önlemleri çerçevesinde dünya kentlerinde
kaldırımlar genişletiliyor, sokaklar yayalaştırılıyor,
bisiklet yolları yapılıyor,
toplu ulaşım servisleri azaltılmıyor tersine araç içinde mesafe sağlamak için arttırılıyor,
karayolu şeritleri otobüs şeritlerine ve metrobüslere dönüştürülüyor.
Bizde mersinde belediyeler hangisini, ne kadar yapıyor???
PLASTİK BARİYERLERLE HIZLA AKAN TAŞIT TRAFİĞİNDEN,KORUNDUĞU VARSAYILAN, İLERİDE PEK ÇOK BİSİKLETLİNİN, YAYANIN, ENGELLİNİN ÖLÜMÜNE SEBEB OLABİLECEK STANDART DIŞI UYGULAMALARIN BİR AN EVVEL DURDURULMASININ KAMU YARARI İÇİN
DAHA UYGUN OLACAĞI DÜŞÜNCESİNDEYİM…
SELAM VE SEVGİLERİMLE.