Açıkel: Saray, Suriyeliler için kullanılan fon ve yardımlarda da şeffaf değil
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Fethi Açıkel, 2021 yılı Nisan ayında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a TBMM üzerinden sorduğu soru önergesini ve Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen cevabı paylaştı.
CHP’li Açıkel’in açıklaması şu şekilde:
“Sığınmacı selinin başından itibaren, Saray’ın kullanılan yardım, fon ve hibeler konusunda saydam olması gerektiğini söyledik. Nisan 2021’de Saray’a sorduğumuz sorulara gelen yanıtlar ise yine kamuoyunu bilgilendirme amacından çok uzak. Suriyeli sığınmacılara harcanan kaynaklar ve bu kaynakların nereden alındığı, hangi harcamalar için kullanıldığı ve alınan yardımların hangi vaatler karşılığında alındığı konusunda büyük bir bilgi eksikliği var, Saray ise ısrarla bilgi vermekten kaçınıyor. Benzer bir şekilde, İçişleri Bakanlığına sorduğumuz, vatandaşlık verilen Suriyeli ve diğer uyruklardan olan kişilerin sayısı nedir sorumuzu ve kamuoyunu şeffaf şekilde bilgilendirmekten uzak cevabı kamuoyu ile paylaşmıştık. Vatandaşlık verilen sığınmacılar ve sığınmacılara harcanan kaynaklar konusu, kamuoyunda haklı olarak büyük merak uyandırırken, Türkiye adeta AB’nin kapısında bir mülteci kampına döndürülmüş iken, halkımızı bilgilendirmekten kaçınma amacıyla verilen bu cevapları kamuoyunun takdirine sunuyoruz.”
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 10 milyon Suriyeliye bakıyor” açıklamasına da dikkat çeken CHP’li Açıkel’in Soru Önergesinde sorduğu sorular şu şekilde:
1-) Türkiye Cumhuriyeti Devleti, diğer devletlerden veya Avrupa Birliği’nden Suriyeli sığınmacılar için fon, yardım, kredi almakta mıdır, alınıyorsa 2011 yılından bugüne kadar Suriyeli sığınmacılar için alınan hibe, yardım ya da fonların süreleri ve toplam bedeli nedir?
2-) Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Suriyeli sığınmacıların varlığı nedeniyle aldığı maddi yardım, hibe ya da fonları almak için bir taahhüt vermiş midir, bu yardımların alınmasındaki şartlar nelerdir?
3-) Suriyelilerin günlük ihtiyaçlarını karşıladığı söylenen fonlar nasıl dağıtılmaktadır?
4-) Suriyeli sığınmacılara nakdi yardım yapılmakta mıdır, yapılmakta ise kaç sığınmacıya ne sıklıkla ve ne kadar ödenmektedir?
CHP’li Açıkel’in soru önergesine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından verilen ve kamuoyunu şeffaf şekilde bilgilendirmekten uzak olan cevap ise şu şekilde:
“Ülkemizdeki Suriyelilerin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere 2016 yılında Avrupa Birliği ile sağlanan mutabakat çerçevesinde Sığınmacı Mali İmkan Fonu (FRIT) mekanizması kurulmuştur. Bu fon, AB tarafından belirlenen projeler kapsamında projelerde belirlenen ilke ve kurallara göre kullandırılmaktadır.”