Ağaçtan Hayat Dersleri
Havanın ılık olduğu bir öğle vakti, bir kadın bir ağacın gölgesine oturmuş, elindeki felsefe kitabına dalmıştı. Sayfaları çevirdikçe sorular zihnini daha da karıştırıyor, derin düşünceler içinde kayboluyordu. Bir noktada başını kaldırdı ve üzerine gölgesini seren ağaca baktı. İç çekerek, “Keşke bir ağaç olsaydım, hiç düşünmeden yaşasaydım” dedi. O anda hiç beklemediği bir şey oldu; ağaç dile geldi.
“Ben düşünmüyorum belki ama düşünen insanlara o kadar çok ders verebilirim ki.”
Kadın şaşkınlık içinde ağacı dinlemeye koyuldu. Ağaç, ona on ders vereceğini söyledi. Ve başlıyoruz…
1- Ağaç yaş iken eğilir ya da doğrulur
Hayat öğrenme sürecidir, ancak zamanlaması çok önemlidir. Genç yaşta edinilen alışkanlıklar hayat boyu devam eder. İnsan, yaşlandıkça değişime direnir. “Yaşlı köpeğe yeni oyun öğretilmez” ya da “Yaşlı kurda yol öğretilmez” derler. Ne öğreneceksek, neyi düzelteceksek, erken başlamalıyız.
2- Düşen ağaca balta vuran çok olur
Hayatta güçlü olduğunuz sürece birçok insan size yakın durur. Ama düştüğünüzde aynı insanlar baltayı ellerine alır ve size karşı kullanır. O yüzden ayakta kalmak için çaba göstermek gerekir.
3- Bizi yok etmeye çalışan baltanın sapı bizdendir
Çoğu zaman en büyük zarar dışarıdan değil, içimizden gelir. Bizi en çok üzenler, en yakınımızdakiler olur. Tıpkı baltanın sapının ağaçtan olması gibi… İhanet en çok, en güvendiğimiz kişilerden gelir.
4- Ulu çamlar fırtınalı diyarlarda yetişir
Zorluklar bizi geliştirir. Hayatta ne kadar çok engel aşarsak o kadar güçleniriz. Cemil Meriç’in dediği gibi, “Ulu çamlar fırtınalı diyarlarda yetişir.”
5- Bir ağacın kökü ne kadar derinse boyu o kadar yükseğe çıkar
Köksüz bir ağaç ayakta kalamaz. Tarihini, kültürünü, köklerini unutan bir toplum da geleceğe yürüyemez. Köklerini inkâr eden insan, fırtınada devrilmeye mahkûmdur.
6- Ağaç yapraklarıyla gürler
Bir insan da çevresiyle, ailesiyle, dostlarıyla tamamlanır. Yalnız bir ağaç nasıl çıplak ve güçsüzse, insan da sevdiklerinden ayrı kaldığında zayıflar.
7- Hiçbir ağaç ‘bahar gelecek mi?’ diye endişe etmez
Ağaç sabırla bekler. Çiçek açma vakti geldiğinde açar. İnsan da bir şeylerin olmasını istiyorsa, sabırla ve azimle çalışmalı, zamanı gelene kadar görevini en iyi şekilde yapmalıdır.
8- Meyveli ağacı taşlarlar
Başarı, beraberinde düşmanlıkları da getirir. Bilgili, becerikli, başarılı insanlar her zaman kıskanılır. Ama unutulmamalıdır ki, kimse meyvesiz ağacı taşlamaz. Eğer eleştiriliyorsanız, bir şeyleri başarmışsınız demektir.
9- Her ağaç kendi toprağında büyür
Her insanın yetenekleri farklıdır. Kendine uygun ortamı bulamayan insan, potansiyelini gerçekleştiremez. Bir çam ağacını çöle dikerseniz yaşayamaz; bir kaktüsü yağmur ormanına koyarsanız çürür gider. İnsan da kendini en iyi hissettiği ortamı bulmalıdır.
10- Beşikten mezara kadar ağaca muhtaçsınız
Doğduğunuzda beşikte, öldüğünüzde tabuttasınız. Ve ikisi de ağaçtan yapılır. Hayatımız boyunca ağaçlara bağımlıyız ama çoğu zaman farkında bile değiliz. Bize sadece odun olarak bakmayın, biraz da ibret gözüyle bakın. “Her şey bir ağacı sevmekle başlar.”
Kadın, ağacın sözlerini dinledikten sonra derin bir iç çekti. Ağaca tekrar baktı ve kendi kendine “Aslında odun olan ağaç değil, benmişim meğerse…” diye düşündü.
Ve belki de ilk defa, gerçekten bir ağacı sevmeyi öğrendi.
Sevgilerle,
Nihal Taş