Türkiye- İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için iki ülke yetkilileri arasında sürdürülen görüşmelerde sona gelindi. İsrail basınına göre anlaşmadan önce son görüşme 26 Haziran’da bir Avrupa kentinde yapılacak. Tek pürüz ise Hamas’ın İstanbul’da açık olan temsilciliği. İsrail, Türkiye’nin olmazsa olmaz şartlarını yerine getirdi.
Haaretz’in haberine göre, üst düzey bir İsrail Dışişleri yetkilisi, iki ülke temsilcilerinin 26 Haziran’da bir Avrupa başkentinde anlaşma öncesi “muhtemelen son kez” bir araya gelerek uzlaşmaya varacaklarını açıkladı.
TEK PÜRÜZ HAMAS TEMSİLCİLİĞİ
Yetkili, iki ülke arasındaki görüşmelerde üzerinde henüz uzlaşmaya varılamayan tek konunun, Hamas’ın İstanbul’daki askeri temsilciliğinin kapatılması olduğunu belirterek, bu konunun da önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda çözüme bağlanmasının çok yüksek bir olasılık olduğunu bildirdi.
İSRAİL TÜRKİYE’NİN TÜM ŞARTLARINI KABUL ETTİ
Mavi Marmara ile gerilen İstail Türkiye ilşkileri düzeliyor. İsrail, Türkiye’nin olmazsa olmaz şartlarını yerine getirdi. Mavi Marmara’da yaşananlardan sonra Türkiye özür, tazminat ve Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılmasını istemişti. Özür ve tazminattan sonra ablukanın kaldırılması ile Türkiye’nin şartları yerine getirlmiş.
İSRAİL ENERJİ BAKANI STEINITZ: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’LA GÖRÜŞTÜM
İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la mart ayında Washington’daki nükleer güvenlik zirvesi sırasında görüştüklerini iddia etti. Dün Kudüs’te bir basın toplantısı düzenleyen Steinitz, “20-30 dakika” sürdüğünü belirttiği görüşmenin pozitif bir havada geçtiğini belirtti. Steinitz, “Daha fazla açıklama yapmak istemiyorum. Biliyorsunuz, ben Türkiye ile İsrail’in ilişkilerinin düzelmesini çok isteyen biriyim” şeklinde konuştu. Reuters haber ajansı, iddia edilen görüşmenin, Mavi Marmara olayından bu yana Türkiye ile İsrail arasında gerçekleşen en üst düzey temas olduğunu kaydetti.
MAVİ MARMARA’DAN SONRASI: GEÇEN 6 YILDA TÜRKİYE DİK DURDU
Gazze’ye insani yardım için demir alan filonun bir parçası olan İHH’ya ait Mavi Marmara gemisi, 31 Mayıs 2010’da uluslararası sulardayken İsrail saldırısına uğradı. 9 Türk vatandaşı katledildi.
Türkiye, İsrail’i orantısız olmakla suçlayıp, işgali meşru gösteren BM raporunu tanımadı. İsrail’e yaptırım kararları kapsamında diplomatik ilişkiler ikinci kâtip düzeyine indirildi.
Türkiye ile İsrail arasındaki tüm askeri anlaşmaların tümü askıya alındı. Türkiye, Doğu Akdeniz’de en uzun kıyısı bulunan ülke olarak her türlü önlemi aldığını deklare etti. Gazze’ye uygulanan ablukayı tanımadığını ilan etti.
Türkiye, Mart 2010’dan itibaren, milyon dolarlar değerinde 16 güvenlik kontratını dondurdu. Ayrıca 5 milyar dolarlık, bin adet Merkaya Mk 3 tank anlaşmasını askıya aldı.
Türk Hava Yolları, haftalık İsrail uçuşlarının sayısını yüzde 50 civarında düşürdü. İsrail havayolları önlem olarak alternatif rotalar hazırladı.
İsrail’den gelen turist sayısı 2009’da 560 binden 2011 sonuna doğru 60 bine kadar düştü. Bunun karşılığında, Türkiye’deki Arap turist sayısı ise 2011 ilk yarısına kadar 1.4 milyon gibi rekor seviyede artış gösterdi.
Saldırıda sorumluluğu olan İsrail Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarıyla İstihbarat Başkanı hakkında İstanbul’da açılan davada sanıklara gıyabında toplam 8 bin 578 ile 18 bin 32’şer yıl arasında yakalandıkları yerde hapis cezasına çarptırılmaları öngörüldü.
22 Mart 2013’te, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu arasındaki bir telefon görüşmesinde Netanyahu, olanlardan dolayı özür diledi. İsrail ayrıca ölenlerin ailelerine tazminat ödeneceği sözünü verdi.