featured
  1. Haberler
  2. İYİ Parti
  3. Arslan Kabukcuoğlu: “Pancar ekicileri neden bu kadar çaresizlik içinde?”

Arslan Kabukcuoğlu: “Pancar ekicileri neden bu kadar çaresizlik içinde?”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arslan Kabukcuoğlu: “Pancar ekicileri neden bu kadar çaresizlik içinde?”

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuştu.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, “Hükümet pancar alım fiyatını şimdiden ilan etmezse, şeker açığı kaçınılmazdır. Doğacak bu açığı karşılamak için hükümet şeker ithalat bağlantılarını şimdiden kurmalıdır. Korkarım hükümet bu bağlantıları kuramazsa, Türk milleti diyabetojenik ve kanserojenik olan nişasta bazlı şekeri tüketmek zorunda kalacaktır.” dedi.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuştu.

2021 yılı Nisan ayında pancar kooperatiflerinin çiftçilerle ekim sözleşmesi yaptığını hatırlatan Kabukcuoğlu, “2021 yılı Nisan ayında DAP gübre tonu 2800 TL, mazotun litresi 6,7 TL, üre gübre tonu 2700 TL, küspe tonu 150 TL’den satılmaktaydı. Sulama, çapa ve kullanılan tarımsal aletlerin amortismanlarını saymıyorum. Ve çiftçi 2022 yılı Şubat ayında alması gereken pancar parasını ancak 4 taksitle alabildi. Bu Cumhuriyet tarihinde ilk kez oldu.” dedi.

2021 yılı Nisan ayında 4 lira olan şekerin şu anda 7,80 TL artı KDV olduğuna dikkat çeken Kabukcuoğlu,

“Şimdi çiftçi ekim yapacak ve çiftçinin sattığı pancardan yapılan şeker 2021 yılının 2 misli fiyata satılıyor. Hâlbuki çiftçi 2021’de masraflarını yaptı, emeğini verdi, eğer ki çiftçinin kazancına göre şeker satılacaksa fiyatı 3,93 + KDV olmalıydı. Siz onu bırakın çiftçiden pancar 435 TL’ye alındığı halde pancarın posası bile 670 TL oldu. Küspenin fiyatı dahi pancarın fiyatının 1.5 mislidir. Madem şekerin fiyatı bu kadar arttı, çiftçinin pancarı da ucuz alınmamalı o da artmalıdır.  Geçen yıl ile şu anda satılan şeker fiyatını oranlayıp, bu oran ne ise geçen yıl pancarı aldıkları fiyatı bunun üzerine koymalılar.” şeklinde konuştu.

Hükümetin, Eskişehir bölgesinde, 1 milyon 300 bin ton pancar ektirmeyi düşündüğünü kaydeden Kabukcuoğlu, “Daire başkanları, grup müdürleri, fabrika müdürleri, bölge şefleri, kapı kapı dolaşıp, çiftçiyi ikna etmeye uğraştılar. Sadece 850 bin ton pancar ekim sözleşmesi yapılabildiler. Hedeflenenin, ancak yüzde 65’i kadardır.” diye ekledi.

Kabukcuoğlu şöyle devam etti:

“Eskişehir pancar ekicileri diyor ki; geçen yıla göre, DAP gübre 4,5 misli, mazot 4 misli, üre gübre 3,5 misli pahalandı. Elektrik, zirai alet amortismanlarını dikkate almıyoruz. Eğer ki pancara bu farkı ödemeyecekseniz, hiç olmazsa DAP, üre, mazot ve elektriği geçen yılki fiyattan çiftçiye verin. 2021 yılı Nisan hesabıyla 1 dekar pancarın maliyeti 2.016 TL iken 2022 Nisan itibariyle, bu yıl maliyet 5.734 TL’ye yükselmiştir. Yani maliyet, 3 misli artmıştır. 435 TL’den pancar alıp, çiftçiye 670 TL’den posa satıyorsunuz.Hükümet çiftçiye pancar ekimi yaptırmak istiyorsa derhal pancarın tonunu 1500 TL olarak ilan etmelidir. Aksi takdirde çiftçi, yeni sezonda hükümetin istediği kadar pancarı ekemeyecektir. Vakit geçirmeden mevsimi geçmeden pancar ekimi yapılıp, milletimizin ihtiyacı olan şekerin karşılanabilmesi için hükümetin pancar ekicilerinin bu talebini dikkate alması gerekir. “

“Şeker fiyatları niye bu kadar yükseldi? Pancar ekicileri neden bu kadar çaresizlik içinde?” diye soran Kabukcuoğlu, “Geçen yıllarda, devletin elinde toplam 33 fabrikasının 12’si vardı ve şeker piyasasının yüzde 74’üne devlet hakimdi. Türkşeker bunu takip edebiliyordu. Şu anda bu yüzde 30’a düştü. Piyasayı regüle edemiyor, fiyatları kontrol edemiyor. Fiyatlar uçtu gitti. Sonuç olarak da raflarda, sadece numunelik şeker kaldı. “ değerlendirmesinde bulundu.

“Çiftçinin elinde değeri 450 bin avro civarında pancar söküm makinaları vardır. Bunları geçen yıllarda ektiği fazla pancarı dikkate alarak aldı.“ diyen Kabukcuoğlu, “Ama şu anda ekim yarı yarıya düştü. Bu makinelerin yarısı çalışmayacak yani durduk yerde çürüyecek. Hükümet pancar alım fiyatını şimdiden ilan etmezse, şeker açığı kaçınılmazdır. Doğacak bu açığı karşılamak için hükümet şeker ithalat bağlantılarını şimdiden kurmalıdır. Korkarım hükümet bu bağlantıları kuramazsa, Türk milleti diyabetojenik ve kanserojenik olan nişasta bazlı şekeri tüketmek zorunda kalacaktır.” ifadelerini kullandı.

2021’in Kasım ayında şekerin torba fiyatının 250 TL’den 500 TL’ye çıktığı zaman “Vatandaş şekerine gözü gibi bakıyor” dediklerini hatırlatan Kabukcuoğlu, şöyle devam etti: “ Beterin beteri varmış. Geldiğimiz noktada ise hükümet, çiftçiye kaşıkla verdiğini kepçeyle alıyor. Çiftçinin mecali kalmamıştır. Bu hükümetin zalimce ve sert politikaları yüzünden herkes iflas eder duruma gelmiştir.

Hükümet, pancarı kantarda teslim alır almaz, bedelini derhal çiftçimize ödemelidir. Enflasyonist ekonomide çiftçinin alacağı para, güneş altındaki kar gibi eriyip gitmektedir. “

Hibya Haber Ajansı

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Arslan Kabukcuoğlu: “Pancar ekicileri neden bu kadar çaresizlik içinde?”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin