featured
  1. Haberler
  2. Chp
  3. Aylin Nazlıaka: “Meclis’te ve yerelde eşit temsil için mücadelemiz sürecek”

Aylin Nazlıaka: “Meclis’te ve yerelde eşit temsil için mücadelemiz sürecek”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nazlıaka: “Meclis’te ve yerelde eşit temsil için mücadelemiz sürecek”

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasına dair basın açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasına dair basın açıklaması yaptı. Nazlıaka açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bizler, ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde birçok gelişmiş ülkeden önce, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık.

Başbakan İsmet İnönü o tarihte yaptığı Meclis konuşmasında şöyle diyordu: “Bir memleketteki, yurdun her tarafı istilâya uğradığı zaman, kadınlar ateş altında erkeklerle beraber omuz omuza çalışırlar, memleketin geri kalan kısmını korumak ve beslemek için tarlanın kara toprağından yiyecek çıkarmaya çalışırlar. Elbette bu mevcudiyetlerin yurdun her köşesinde ve her tabakasında söz söylemeye hakları vardır. Türk inkılâbı denildiği vakit, bunun, kadının kurtuluş inkılâbı olduğu beraber söylenecektir.”

Kadınlar, eşit yurttaşlık kimliğine sımsıkı sarılarak 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde sandıklara koşup oy kullandılar. Seçim sonucunda 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. 1936 yılında yapılan ara seçimle birlikte kadın milletvekili sayımız 18’e yükseldi. O zamanki parlamenter sayımıza göre bu oran yüzde 4,6’ya denk geliyordu ve parlamentoda kadın temsil oranı açısından dünyada ikinci sırada yer alıyorduk. Bu bir devrimdi…

Bu devrimin yankısı dünyada hala sürdüğü için Afganlı bir kadın aktivist, ”Çok büyük bir hayranlık duyuyorum. Türkler için muhteşem şeyler başarmış bir lider. Çocukluğumdan beri düşünürüm bunu, ATATÜRK bizim liderimiz olsaydı Afganistan’da neler olurdu? Bugün nasıl bir yaşamımız olurdu? Biz Afgan kadınları nelere sahip olurduk ve neler başarırdık? Biliyor musunuz bunun hayali bile çok güzel” diyor.

Atatürk önderliğinde bu devrimi yaşayan Türk kadını, aradan geçen 87 yıla rağmen, ilerlemek bir yana geri bırakılmaya çalışılmaktadır. Öyle ki 1935 yılında parlamentoda kadın temsilinde ikinci sırada olan ülkemiz, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından hazırlanan rapora göre, 129. sıraya gerilemiştir. Ayrıca Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne üye olan 41 ülke arasında, parlamentoda kadın temsil oranı açısından sonuncuyuz. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre ise; 156 ülke arasında 133. sıradayız.

Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde, yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşik yüzde 33’dür. Bu oranın altı, ciddi bir demokrasi sorunudur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın milletvekili oranımız yüzde 17, kadın belediye başkanı oranımız ise yüzde 3,2’dir. Kadın muhtar sayımız son seçimlerde yüzde 66 oranında arttı. Bu artışla kadın muhtar oranı sadece yüzde 2,2’ye yükselebildi.

Değerli Basın Mensupları,

Biz bu eşitsiz sistemi değiştirmek için Cumhuriyet Halk Partisi olarak dev bir adım attık. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve kadınların siyasette eşit temsil edileceği yasa teklifimizi Meclis’e sunduk. Bu teklifle, hem genel hem de yerel seçimlerde denklik uygulanmasını yasal güvence altına almak istedik. Aynı zamanda aday listesinin belirlenmesinde fermuar sistemi uygulanacaktı, yani listeler bir kadın bir erkek olarak sıralanacaktı.

Partimizin teklifi 30 Kasım 2021 tarihinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü. Öncesinde tüm kadınları, kadın örgütlerini, eşitlikçi erkekleri süreci takip etmeye davet ettik. Diğer siyasi partilerin de bu yasaya destek vermesini istedik. Sosyal medyada bir kampanya yürüttük. Tüm beklentilere rağmen, teklifimiz AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Ama asla vazgeçmeyeceğiz!

Ne bir eksik, ne bir fazla!

Meclis’te ve yerelde eşit temsil için mücadelemiz sürecek.

Değerli Basın Mensupları,

Biz kadınlar, bir yandan eşitlik mücadelesi verirken diğer yandan da yaşam hakkımızı savunmak zorunda kalıyoruz. AKP Hükümeti’nin uyguladığı politikalar nedeniyle, ülkemiz adeta kadın mezarlığına dönüştü. Bu cins kırımı durdurmak ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 5 Aralık 2020 tarihinde “YaşamHak” projemizi hayata geçirdik. Bir yıl önce bugün, “Yaşama hakkı; dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır” diyerek yola çıktık. Logomuzda, şiddetin panzehri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon işaretini iç içe geçirdik ve YaşamHak’ın “şiddetin son bulma adresi” olduğunu ilan ettik.

İktidarda olmamamıza rağmen, partimizin çözüm üreten icracı kimliğini ortaya koyduk. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerinden birini yerine getirerek, genel merkezimizde Alo Şiddet Hattı kurduk. 444 82 85 numaralı hattımızdan 7/24 şiddet mağdurlarına ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. CHP Kadın Kolları olarak tüm şiddet vakalarıyla tek tek ilgileniyoruz.

Projemiz kapsamında sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve barolar ile 55 protokol imzaladık. Şiddet gören kadınların karakollarda, savcılıklarda, hastanelerde, adliyelerde yanında oluyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet davalarını, mağdurlar ve aileleri ile dayanışma içinde takip ediyoruz. Şiddet mağduru çocuklara eğitim ve burs desteği verilmesine aracı oluyoruz.

Değerli Basın Mensupları,

Bugüne kadar 2 bin 352 kadının hayatına birebir dokunduk. ‘YaşamHak’ projemiz kapsamında bize yapılan başvurulara göre, şiddetin en fazla yaşandığı ilk üç il; İstanbul, İzmir ve Antalya. Başvuruların türlerini incelediğimizde ise fiziksel şiddet başı çekiyor. Ardından psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet geliyor.

Başvuran şiddet mağduru kadınların yüzde 57’sinin eğitim düzeyi düşük. Şiddet mağduru kadınların yüzde 35’i ortaokul, yüzde 20’si ilkokul mezunu, yüzde 2’si ise sadece okuryazar. Şiddete uğrayan kadınların yüzde 27’si lisans, yüzde 15’i önlisans ve yüzde 2’si ise lisansüstü ve doktora mezunu.

Şiddete uğrayan kadınların yaş aralığını incelediğimizde ise yüzde 46’sının 16-29, yüzde 22’sinin 30-39, yüzde 19’unun 40-49, yüzde 13’ünün ise 50 yaş ve üzeri olduğunu gördük.

Veriler bize bir gerçeği daha gösterdi: kadınlar en çok yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğruyor. Kadınların yüzde 42,6’sı eşi ya da partneri, yüzde 11,9’u eski eşi ya da partneri, yüzde 6,4’ü babası, yüzde 7’si ise sokakta tanımadığı bir erkek tarafından şiddete maruz kalıyor.

Elde ettiğimiz verilerle ‘Türkiye’nin Şiddet Haritası’ nı çıkarıyoruz çünkü şiddetin yapısını, biçimlerini, yaygınlığını, etkilerini tespit ederek iktidara geldiğimizde bütüncül çözümler üreteceğiz. Bu harita aracılığıyla, sosyoekonomik, kültürel, coğrafi farklılıklara göre desteklere erişimdeki tabloyu göreceğiz. Mağdurlara, gerekli koruyucu, önleyici, güçlendirici destekleri vererek, sorunları yerinde çözeceğiz. Uygulayacağımız hükümet politikalarıyla şiddeti durduracağız.

AKP iktidarında, mevcut koruyucu, önleyici, güçlendirici ve cezalandırıcı mekanizmalarının iyi işlemediğini biliyoruz, çünkü şiddeti ortadan kaldırma konusunda samimi değiller. Kadını iki cinsiyetten birisi olarak değil de ikinci cinsiyet olarak görüyorlar. Kadına yönelik şiddeti “tolere edilebilir” buluyorlar.

Değerli Basın Mensupları,

AKP’nin bu vurdumduymazlığı karşısında, projemizi bir adım öteye taşıyoruz. YaşamHak projemiz kapsamında yeni bir cep telefonu uygulamasını hayata geçiriyoruz. Bugünden itibaren tüm şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara bir tuş yakınlığındayız.

Mağdurlar, cep telefonlarından kolayca indirilecek olan YaşamHak uygulaması ile hem çağrı merkezimizle hem de kolluk güçleriyle hızla temas kurabilecekler. Ayrıca uygulama sayesinde, en yakın mesafedeki kadın kolları yöneticilerimizle bağlantıya geçebilecekler, hakları konusunda bilgi alabilecekler ve kadın dayanışmasıyla tüm zorlukları aşabilecekler.

İktidarın uygulamasında, şiddet mağduru kadınlar sadece kolluk kuvveti ile iletişime geçebiliyor. Biz ise köklü bir çözümü hedefledik. Projemizin detaylarına ilişkin hazırladığımız videoyu sizinle paylaşıyoruz.

Projemizin birinci yılında, tüm şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara “Yalnız değilsin, biz varız” diyor, iktidarımızda şiddeti durduracağımızın sözünü veriyoruz!

Değerli Basın Mensupları,

Halkın partisi olarak, örgütlü gücümüzle sorunlara çare üretmek için geliyoruz.

Geliyor gelmekte olan!”

 

Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Aylin Nazlıaka: “Meclis’te ve yerelde eşit temsil için mücadelemiz sürecek”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin