featured
  1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. Bir meslek seç

Bir meslek seç

Editörün kaleminden

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocukluğumuzdan bu yana yetişkinler ve akranlarımız tarafından elbet defalarca sorulmuştur büyüyünce ne olmak istediğimiz. Kiminin sıradan kiminin fazlasıyla büyük… Amma velakin hepimizin bir hayali var bu konuyla ilgili. Hepimiz ilgi alanlarımızla alakalı bir işte çalışmak isteriz. Kiminin ilgi alanı sanattır ki sanatta bile birçok alan var, kiminin matematik, kiminin dil vs.

Bana soracak olursanız, benim birçok ilgi alanım var. Küçükken her gün kendime yeni hedef belirlediğimi hatırlıyorum mesleki açıdan. Bir gün öğretmen olmak isterken başka bir gün doktor, öteki gün şarkıcı olmak istediğimi söylerdim hep. Böyle giderken bir gün nasıl olduysa veterinerlikte karar kıldım. Lise sona kadar veteriner olabilmek için uğraştım ve hep bu meslek üzerinden hayaller kurdum. Daha sonra fen derslerim ne kadar iyi olsa da matematikte hiçbir başarıya ulaşamadığım için üniversite sınavında haliyle başarısız oldum ve mezuna kaldım. Mezuna kaldığım sene ailem beni yakın ama farklı bir şehirde dershaneye yazdırdı, yine veteriner olabilmem için. Lakin ailemden farklı şehirde yaşadığım zaman fark ettim ki benim istediğim şey bu değil. Evet, küçüklüğümden beri arzum bu yöndeydi fakat sadece matematik yapamadığım için bana çok çok uzak bir hedefti. Tabii tek ilgi alanım hayvanlar değildi. Küçüklüğümden beri devam eden fazlasıyla ilgi alanım vardı hala. Bu yüzden ailemden gizlice tiyatro kursuna katıldım. Bu sefer kafamı oyunculuğa takmıştım ve bu yönde kendimi geliştirmek istedim. Daha sonra aileme bu durum izah ettiğim zaman istemediklerini söylediler ve ben de abimin önerisi üzerine senarist olabilmek için Radyo, sinema ve TV bölümüne hazırlanmaya başladım. Ailem senarist olmam konusunda beni desteklemişti ve bu sefer yeni amacım buydu. Üniversite sınavına son iki hafta kala almıştım bu kritik kararı ve yalnızca son iki gün kala biraz bakmıştım sözel derslere. Sınav öyle aman aman iyi geçmedi ama yaptım işte bir şeyler. Daha sonra sınav sonuçları açıklandı ve tercih zamanı neler yazabileceğime şöyle bir baktım. Tercihlerim arasına ilk başta puanım ve sıralamam tutmasa da belki olur diye RTV bölümü, ikinci sıraya gazeteciliği ve sonrasına da yine sözel birkaç bölüm yazdım. Tercih sonucumda ikinci sıraya yazdığım gazeteciliği kazanmıştım. Küçükken, o her gün farklı bir meslek olmak istediğimi söylediğim zamanlarda bu meslekte aklımdakilerden biriydi. Sürekli veteriner olabilmek için çalışmış ve bunun hayalini kurmuştum ama şuan kazandığım bambaşka bir bölümdü. Daha sonra aslında gazeteciliğin bana veterinerlikten çok daha uygun olduğunu fark ettim. Günlük yazmak başta olmak üzere yazı yazmaya çok ayrı bir ilgim vardı ve bunu gösterebileceğim bir bölüm kazanmıştım. Kısaca hayatımı yeteneğim üzerine inşa etme fırsatım var artık ve bütün çocukların yetenekleri ve ilgi alanlarına göre bir meslek sahibi olması bu yüzden çok önemli bir şey. İlgi duyduğum çok fazla şey var, evet. Ama yazı yazmaktan başka bir yeteneğim yok.

İnsanların hangi alanda başarılı olduğunu veya hangi alana ilgileri olduğunu bilmemiz çoğu zaman mümkün olmayabilir. Eğer bu yazıyı okuyan bir ebeveynseniz ve çocuğunuza “doktor olacak, mühendis olacak, öğretmen olacak” gibi baskılar kuruyorsanız lütfen bunu yaparken önce çocuğunuzu keşfedin ve onu gerçekte ilgi duyduğu alana yönlendirin. Bırakın çocuğunuz en azından kazandığı parayı sevdiği bir işte kazansın. Eğer ki ne yapmak istediğini bilemeyen bir gençseniz denemekten korkmayın. Hiç ummadığınız bir konuda yeteneğinizin olup olmadığını bilemezsiniz. Kendinizi keşfetmekten korkmayın ve emin adımlarla ne için dünyaya geldiğinizi sorgulamaktan kaçınmayın. Zamanında çocuk olup hayalleri öldürülmüş olanlar… Ebeveynleri nedeniyle veya başka dış etmenler sebebiyle dilediği yere gelemediğini veya asla gelemeyeceğini düşünenler… Ne kadar imkânsız olduğunu düşünseniz de şuan sizi engelleyen tek şey bu düşüncedir. Hayatta her zaman bir çıkış yolu, bir fırsat vardır. Şuan bu yazdıklarımla umut dağıtmaya çalışan biri gibi görünüyorum belki de, çok zor şartlarda büyümüş biri değilim, evet. Ama zor şartlarda yaşayan bir sürü insan tanıyorum ve hepsinin elleriyle ittikleri fırsatları da görüyorum. Dilerim imkânsız düşüncesinden kurtulur ve gerçekten yapmak istediklerinizi yapabilir, hayat gayenize biran önce ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla, Göksu Ayan.

4
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bir meslek seç
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin