Borsa İstanbul’da rota
TCMB faiz kararının ardından Borsa İstanbul’da Mart ayından süregelen düşüş trendinin aşıldığı izleniyor.
TCMB faiz kararının ardından Borsa İstanbul’da Mart ayından süregelen düşüş trendinin aşıldığı izleniyor. Faiz kararı sonrasında yaşanan satış baskısıyla birlikte 20, 50 ve 100 günlük üssel hareketli ortalamaların kesiştiği 1417 bölgesinden destek alan endekste 1450 seviyesinden geçen düşüş trendi üzerinde iyimser görüntü oluştu.
TCMB politika faizi indirimleri sonrasında, mevduat faizlerinde düşüş devam ediyor. Mevduat getirisinin yüksek enflasyon oranının altında kalması, reel faiz getirisini negatif bölgede tutuyor. Bu durumdan dolayı Borsa İstanbul’a tekrar ilgi artabilir. Son dönemlerde Borsa İstanbul’da artan işlem hacim de bu bağlamda dikkat çekiyor.
Grafik 1 (BİST 100) :
BİST 100 endeksi uzun vadeli yükselen kanal içinde hareket etmeye devam ediyor.
Yükseliş kanalı alt bandının test edilmesi sonrasında oluşan ters omuz baş omuz (TOBO) formasyonunun kırılmasına bağlı olarak alımların geldiği görülüyor.
TOBO formasyonunun işaret ettiği hedef seviye, BİST 100 endeksinin Eylül ayında gördüğü 1485 direnç bölgesi yakınlarında bulunuyor.
TOBO formasyonu kırılması sonrasında Mart ayından başlayan düşüş trendinin de üzerine geçilmesiyle birlikte alımlar hız kazanmaya başladı.
Olası geri çekilmelerde Mart ayından gelen düşüş trendine ve TOBO formasyonu boyun çizgisine denk gelen 1440 / 1450 aralığı onay hareketinin destek bölgesi olarak değerlendirilebilir.
1440 / 1450 destek bandı üzerinde hareketin korunması durumunda 1485 bölgesi tekrar test edilebilir.
1485 seviyesi üzerinde geçilmesi durumunda, uzun süredir devam eden yükselen kanal üst bandının bulunduğu 1530 bölgesine doğru yükseliş devam edebilir.
Grafik 2 (BİST100 /USDTRY) :
Dolar/Lira kurundaki yükselişin ardından Dolar bazlı BİST100 grafiğine bakıldığında, Mart ayından bu yana 155 / 178 bandında devam eden yatay hareketin son bulduğu görülüyor.
Güçlü destek olarak çalışan 155 bölgesinin artık direnç konumuna geldiğini söyleyebiliriz. Bu bölge ortalama 1485-90 bandına denk gelmektedir.
Grafik 3 (Bankacılık / Sanayi Endeksi Rasyosu) :
2020 yılı Mart ayında COVID-19 sürecinin başlaması ile uzun vadeli düşüş trendinin direnç bölgesinden gerilemeye başlayan Bankacılık Endeksi / Sanayi Endeksi rasyosu orta vadeli düşüş eğiliminin üzerinde bulunuyor.
Tarihi dip seviyesi olan 0,40’a kadar gerilemesinin ardından toparlanmaya başlayan Bankacılık / Sanayi rasyosu kısa vadeli yükseliş trendinin etkisinde bulunuyor.
2021 yılı 2.çeyreğinde güçlü gelen bankacılık bilançolarının ardından 16 aydır devam eden orta vadeli düşüşün sonlanmasının ardından 0,53 seviyesine kadar yükseliş yaşandı.
Eylül ayında 0.53 bölgesini test eden rasyo, 3. çeyrek sanayi finansallarındaki beklentilerinin ardından tekrar düşüş eğilimine geçti fakat bu düşüş 2021 Mart ayından başlayan kısa vadeli yükselen trend bölgesinde sınırlı kaldı.
Sanayi şirketlerinde brüt kar marjları bir süredir tarihsel ortalamalarını üzerinde seyrediyor. Üçüncü çeyrek sonrasında ham madde fiyatlarında meydana gelen artış, brüt kar marjlarını düşürmeye başlayabilir. Bu durum sanayi şirketlerinde yatay ve satıcılı bir tablo çizebilir.
Bankacılık tarafında ise düşen faiz oranlarının ardından kredi ivmesi hız kazanabilir.
Bankacılık sektörü dördüncü çeyrekte, sanayi tarafına göre daha iyi performans gösterebilir.
Kaynak ALB Forex
Hibya Haber Ajansı