KÖKLERİMİZ
Anadoluda yaşayan Türklerin kökeni Selçukluya dayanır. Selçuklu-Osmanlı-Cumhuriyet, kronolojisi ile bu güne ulaşır.
Selçuk Bey, Yahudi Hazar Türk Devletinde Ordu komutanı idi. Yahudileşen Hazar Türk Devleti, Türk kimliğini kaybetmişti. Paraya önem veren Yahudi gelenek ve görenekleri, devleti hızla çöküşe sürüklüyordu.
Selçuk Bey çöküşü önlemek için müdahalede bulundu. Ancak, başarılı olamadı. Aşiretini ve Ordusunu alarak Orta Asyaya göçtü.
O dönemde, Orta Asyanın egemen devleti Karahanlılardı. Karahanlılar yeni Müslüman olmuşlar ve onlarla iyi geçinmek için Müslüman olmak gerekiyordu.
Selçuk Bey, torunları ÇAĞRI VE TUĞRUL BEYLERİ yanına almış ve onları çok iyi yetiştirmişti. Çağrı Bey savaşmayı, Tuğrul Bey bilgeliği tercih etmişti. Selçuk Bey 1007 yılında öldü. Selçuk Beyin oğlu Mikael erken ölmüştü. Devlet Mikealin oğulları Çağrı ve Tuğrul Beylere kaldı.
Oğuzlar sürekli artıyor. Onlara yeni yurt gerekiyordu. Doğudaki topraklar verimsiz bozkır idi. Çağrı Bey yurt aramak üzere, askerleri ile birlikte, Batıdaki Erzuruma kadar geldi. Doğu Anadoludaki Bizans egemenliğini ve kuvvetini öğrendi. Genişlemek için tek yol Güneye inmekten geçiyordu.
Güneyde ise Gazne Devleti egemendi. Gazne Sultanı Mesut, ülkesine gelen Oğuzlara kötü davranıyordu. Sonunda Gazneliler ile savaş kaçınılmaz oldu. 1040 yılında Gazneliler ile Dandanakan Savaşı yapıldı. Selçuk ve Tuğrul Beyler savaşı kazandılar. Gaznelilerin İran ve Basraya kadar uzanan egemenlik alanı onlara kaldı.
Elde ettikleri büyük topraklar üzerinde kurdukları yeni devletin adına dedelerinin ismini verdiler. Büyük Selçuklu Devleti doğdu.
Halifelik iki başlı olmuş. Şii Fatimi Halifesi, Suriyeyi feth etmişti. Sıra Bağdata gelmişti. Abbasi Halifesi Tuğrul Beyden yardım istedi. 1055 yılında Tuğrul Bey ordusu ile Bağdata kadar geldi. Sünni Halifesini kurtarmakla kalmadı, aynı zamanda Sünni İslamı da kurtardı.
Çağrı Bey erken öldü. Tuğrul Bey de 1063 yılında öldü.Tuğrul Beyin çocuğu yoktu. Çağrı Beyin oğlu Alpaslan Hakan olarak Büyük Selçuklu İmparatorluğunun başına geçti.
Alpsalanın niyeti, Suriyedeki verimli toprakları ele geçirmek ve Sünni İslama karşı duran Şii Fatimilerin egemenliğine son vermekti. Ancak kader ağlarını örüyor. Bizans İmparatoru Diyojen, 200 bin kişilik bir Ordu ile yola çıktmış geliyordu.
1071 yılında iki ordu, Malazgirt’de karşı karşıya geldiler. Diyojen yenildi ve teslim oldu. Alpaslan, savaş tazminatlarını karşılamak ve düzenli vergi vermek koşuluyla Diyojeni serbest bıraktı. Fakat, Bizansta iktidar el değiştirmiş, Diyojenin sözü geçmiyordu. Bizanslılar, savaşı kaybettiği için Diyojenin gözüne mil çektiler. Kınalıadaya ölüme terk ettiler. Anlaşmaya uyulmadığını gören Alpaslan, beylerinin Anadoluya girmelerine izin verdi.
1081 yılında İznik Kalesi fethedildi. İznik, Anadolu Selçukluların Başkenti oldu. Ancak 1096 yılında başlayan Haçlı seferleri yüzünden, İznik Kalesi tekrar Bizansa geçti. Selçukluların Başkenti Konyaya taşındı.
Karahitaylılar (Mogol kökenli millet) ile 1141 yılında yapılan Katvan savaşında, Selçuklu Ordusu yenilmiş ve Büyük Selçuklu Devleti yıkılma sürecine girmişti. Anadolu Selçuklu Devleti büyük mücadelelerden sonra yaşayabildi.
Selçuklular ticaretin önemini biliyorlardı. Stratejilerini ticaret yolları üzerine kurdular. Antalya limanı gerekliydi, orayı aldılar. Sinop Limanı gerekliydi Orayı aldılar. Kırımı aldılar. Antalya-Konya-Ankara-Sinop-Kırım üzerinden ticaret yapılıyor. Selçuklular para kazanıyordu. Anadolu imar ve iskan edildi. Anadoluda kurulan bu barış ortamı sayesinde, Akdenizden Rusya içlerine kadar ticaret yön değiştirdi. Muazzam bir ticaret imparatorluğu ortaya çıktı.
Felaket Moğollar ile geldi. 1243 Kösedağ Savaşını kaybeden Selçuklular, Moğolların vassalı durumuna düştü. Ticaret söndü. Anadolu tekrar karanlığa gömüldü. Beylikler dönemi başladı. En başarılısı Osman Bey oldu. Türkler Osman Beyin önderliğinde, 1299 yılında Osmanlı İmparatorluğunu kurdular. Bursa Başkent oldu.
(Fatih Küpeli)