Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ar-Ge ve Yenilik Atılım toplantısında konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hedef 2053 Net Sıfır Emisyon “AR-GE ve Yenilik Atılımı” Koordinasyon Toplantısı’nda konuştu.
Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Ülkemizin bilim ve teknolojide bugün geldiği seviyede kurulumuz bünyesinde yürüttüğümüz çalışmaların çok önemli rolü olduğuna inanıyorum.
Uzun vadeli bilim ve teknoloji politikalarımızı planlamak üzere düzenli olarak Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantılarımızı yapıyorduk. Yılda iki defa periyodik olarak yapılan bu toplantıların başkanlığını bizzat yürüdüyorduk. Ülkemizin bilim ve teknolojide bugün geldiği seviyede kurulumuz bünyesinde yürüttüğümüz çalışmaların çok önemli rolü olduğuna inanıyorum. Bilhassa nitelikli araştırma-geliştirme kaynağı, elektronik devlet projesi, üstün yetenekli bireylerin eğitimi, enerji teknolojileri, medikal, bioteknoloji ve ulusal yenilik gibi alanlarda gerçekten iftihar verici neticeler elde ettik.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtikten sonra aynı işlevi görmek üzere Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulumuzu oluşturduk. Tabi bu arada ülkemizin öncelikleri de değişti. Bundan 20 yıl, 15 yıl, 10 yıl önceki hedeflerimize ulaşmakla kalmadık çoğu alanda daha ötesine geçtik.
Bilim ve teknolojinin lokomotifi olan savunma sanayiindeki başarılarımız bunun en önemli ispatıdır. Aynı şekilde ülkemizin 81 vilayetine yayılan bilim ve teknoloji faaliyetlerinin her gün yeni çıktıları ile karşılaşıyoruz. Hamdolsun artık dışarıya gıpta ile bakan bir Türkiye değil çalışmaları ve başarıları mercek altına alınan bir Türkiye var. İnşallah ülkemizin demokrasi ve kalkınma atılımlarının sembolü olan 2023 bu doğrultudaki büyük emek verdiğimiz projelerden önemli bir kısmının sonuçlarını göreceğimiz bir sene olacak. Türkiye Yüzyılı’na bilim ve teknolojide katettiğimiz mesafe sayesinde güçlü bir giriş yapıyoruz.
Şimdi gözümüzü 2053’e diktik. Yavaş yavaş hedeflerini oluşturmaya başladığımız 2053 vizyonumuzu dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizi de yakından ilgilendiren yeşil kalkınma atılımlarının etrafında şekillendiriyoruz. Yeşil kalkınma omurgası üzerinde inşa ettiğimiz 2053 vizyonumuzu da tıpkı bugünkü başarılarımız gibi yine bilim ve teknolojinin rehberliğinde hayata geçireceğiz.
Hedefimiz 2053’te Paris İklim Anlaşması ile taahhüt ettiğimiz net sıfır emisyonuna ulaşmaktır. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansının son toplantısında ele alınan planın ilk maddesinin bilim ve aciliyet başlığı taşıması bu bakımdan önemlidir. Dünyadaki gelişmeler her ne kadar tüm taraflar için Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedeflere ulaşmayı zorlaştırıyor olsa da biz kendi programımıza bağlı kalacağız.
Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Batı’nın kendilerinin dahi uymadığı şartları bize dayatma konusundaki maharetlerini yaşadığımız tecrübelerle gayet yakından biliyoruz. En büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği’nin şimdiden bu doğrultuda yasal düzenlemeler yapmaya başladığını da görüyoruz.
Bunun için biz kaynaklarımızı etkin kullanarak araştırma-geliştirme ve yenilik faaliyetlerini destekleyerek 2053 net sıfır emisyon hedefimize doğru yolumuza devam edeceğiz.
Yürüttüğümüz çalışmalarda kurumlar arasındaki koordinasyonu, dayanışmayı güçlü tutacağız. Bakanlıklarımızın her biri kendi alanlarına göre destek programları uyguluyor. Her alanda yürütülen bu çalışmaları kıymetli buluyoruz.
Önümüzdeki dönemde TÜBİTAK başta olmak üzere kurumlarımızı etkin şekilde değerlendireceğiz. Bilim ve teknolojinin ekonomimize sağladığı yüksek katma değeri ancak bu şekilde temin edebiliriz.
Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun hem tasarımızın hem inşasında en büyük katkıyı sizlerden bekliyoruz. Dijital diyoruz, sürdürülebilirlik, üretim, verimlilik, iletişim, kalkınma diyoruz; hepsinin temelinde bilim var, teknoloji var. Hiçbir alanı boş bırakmadan, ihmal etmeden tüm başlıklarda zirveyi hedefliyoruz.
Milletimizin asırlardır özlemle beklediği gün bugündür. Türkiye Yüzyılı milletimizin asırlık hayallerinin sembolüdür. İnancımızın, medeniyetimizin, tarihimizin etki ve sevgi alanındaki tablonun bize işaret ettiği de budur.
Bugün bilimin, teknolojinin, üretimin önemli merkezlerinden biri haline geldik. Elimizdeki tüm imkanları ve kaynakları tüm insanlığın hizmetine sunacak bir anlayışla hizmet edeceğiz. Elimizdeki bilim, teknoloji, savunma imkanlarını tüm mağdur, mazlumlarla paylaşarak bunu ispatladık. Türkiye çok daha büyük, çok daha geniş bir gönül coğrafyasının insanların kalbinde kök salmış adıdır.
Hedef 2053 Net Sıfır Emisyon “AR-GE ve Yenilik Atılımı”nın önümüzdeki dönemde gücümüze güç katacak hamle olduğuna inanıyorum.”