Hatay’da 69 Kişinin Öldüğü Sitenin Davasında 3 Sanığa Yakalama Kararı
Hatay’ın Antakya ilçesinde 6 Şubat depreminde yıkılan ve 69 kişinin hayatını kaybettiği Fuat Koku Sitesi’ne ilişkin davada yeni bir gelişme yaşandı. Haklarında “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar ay hapis cezası istemiyle dava açılan 6 sanıktan 3’ü, mahkemeye katılmadı. Mahkeme heyeti, bu sanıklar hakkında yakalama kararı çıkardı.
Bilirkişi Raporu: Yönetmeliğe Uygun Değil
Deprem sonrası Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden alınan bilirkişi raporuna göre, binanın projelendirme, yapım ve iş bitimi süreçlerinde “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik” esaslarına yeterince uyulmadığı tespit edildi. Raporda, müteahhitler, statik proje müellifi, şantiye şefi, yapı denetim firması yetkilileri ve kontrol elemanları asli kusurlu, belediyenin ilgili birimleri ise tali kusurlu bulundu.
Sanıklar İlk Kez Hakim Karşısında
Hatay 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına, tutuksuz sanık Emrah Bulğurcu, taraf avukatları ve hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı. Sanıklar Murat Fuatoğlu ve Ali Onur Çinçinoğlu, bulundukları illerdeki adliyelerden SEGBİS sistemiyle duruşmaya bağlanırken, sanıklar Fuat Koku, Serdal Sıkar ve Cemal Topaloğlu duruşmaya katılmadı.
Sanık Murat Fuatoğlu, savunmasında suçlamaları reddederek, binayı sağlam yaptığını ve malzemeden çalmadığını iddia etti. Yapı denetim firması yetkilisi Ali Onur Çinçinoğlu da suçlamaları kabul etmedi.
Sanık Emrah Bulğurcu ise binanın denetiminde yer almadığını öne sürerek, “Denetim raporlarındaki imzalar bana ait değil, benim yerime imza atılmış” dedi. Ancak bu sözler üzerine, sitede yakınlarını kaybeden Derviş Sönmez, “Ben sanığın denetlemeye geldiğini gördüm” diyerek itiraz etti.
3 Sanık İçin Yakalama Kararı
Duruşmada sanık avukatları ile müşteki avukatları, yeni bir bilirkişi raporu talep etti. Mahkeme heyeti, bu talebi reddederek duruşmaya katılmayan Fuat Koku, Serdal Sıkar ve Cemal Topaloğlu hakkında yakalama kararı çıkardı. Ayrıca, sanık Emrah Bulğurcu’nun imza ve yazı örnekleri alınarak Adana Polis Kriminal Laboratuvarı’na gönderilmesine karar verildi.
Yakınlarını Kaybeden Aileler: “Adalet İstiyoruz”
Sitede annesi, iki kardeşi ve yeğenini kaybeden Döne Kaya, adliye önünde yaptığı açıklamada, “Depremin üzerinden 725 gün geçti. Yaşadıklarımızın tarifi yok. Adaletin sağlanmadığı her geçen gün acımız katlanıyor. 69 kişinin ölümüne sebep olan kişiler, binayı 2007 yönetmeliğine göre yapmaları gerekirken 1997 yönetmeliğini esas almış. Zemin etüdünde belediyenin imzası bile yok. Yetkililer, olası bir depremin senaryosunu biliyordu ama önlem alınmadı. Bugün yapı denetimi ve müteahhitleri yargılıyoruz, zamanı geldiğinde kamu görevlilerinin de hesap vermesini sağlayacağız” dedi.
Davanın bir sonraki duruşması ileri bir tarihe ertelendi.
(GHA)