İkinci EYT teklifi Meclis’te! Kademeli emeklilik geliyor
Meclis’e sunulan ikinci Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa teklifi, Türkiye’de milyonlarca kişiyi ilgilendiren emeklilik tartışmalarını yeniden alevlendirdi. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, teklifin detaylarına dair önemli açıklamalarda bulundu.EYT düzenlemesinin ardından emekli olma hakkını kaybedenlerin isyanının ardından Meclis’te atılan ilk adımla ilgili konuşan Yılmaz, “Şu anda Meclise sunulan ikinci bir EYT, yani 2000 sonrasında işe başlayanlarla ilgili bir yasa teklifi var” dedi. Bu teklife göre, prim günlerinin kademeli olarak artırılması ve ikinci grup EYT için belirlenen yaş sınırlarının 43’ten başlayıp 50 ve 52 yaşa kadar ilerlemesi öneriliyor.
Türkiye’de emeklilik sisteminin tarihine dair bilgi veren Yılmaz, 1999 öncesi, 1999 ile 2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç farklı emeklilik dönemi olduğunu belirtti. Bu dönemlere göre belirlenen emeklilik şartlarına göre, Meclis’e sunulan yeni EYT yasa teklifi, 2000 sonrasında işe başlayanları kapsayacak şekilde hazırlandı.
GÖZLER MECLİSE ÇEVRİLDİ
Yasa teklifinin detaylarına dair konuşan Yılmaz, “Prim günlerinin özellikle 6.250 günden başlayarak 7.000 güne kademeli olarak artırılması, ikinci grup EYT ile ilgili yaşların da 43’ten başlayıp 50 ve 52 yaşa kadar ilerlemesi talep ediliyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Emin Yılmaz, mevcut yasalara göre emeklilik süreçlerinin yaşam süreleri ve çalışma koşulları göz önünde bulundurularak sürekli evrim geçirdiğini belirterek, yeni teklifin Meclis’te nasıl bir etki yaratacağının ve kabul edilip edilmeyeceğinin tüm gözlerin Meclis’e çevrilmesine neden olduğunu ifade etti.
SÜRECİ MECLİS BELİRLEYECEK
Bu yeni EYT yasa teklifiyle ilgili olarak Gazi Meclis’in vereceği kararın beklendiğini söyleyen Yılmaz, Türkiye’de her şeyin mümkün olduğunu vurgulayarak, özellikle 2000 sonrasında işe girenlerin yaşlılık gerekçesiyle işe alınmamalarının bu talebin temel nedenlerinden biri olduğunu belirtti.
Son olarak, Bağ-Kur’lularla ilgili yaşanan sorunlara da değinen Yılmaz, bu konuda düzenleme yapılması için Meclis’e sunulan yasa teklifinin sürecinin de Meclis tarafından belirleneceğini belirtti. Süreci yine meclisimiz belirleyecektir.”
Haber Merkezi