featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. “İşsizliğe çözüm girişimcilik ekosisteminde”

“İşsizliğe çözüm girişimcilik ekosisteminde”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“İşsizliğe çözüm girişimcilik ekosisteminde”

TÜİK’in Nisan 2021 dönemine ilişkin işgücü istatistiklerinde, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 4 milyon 511 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

TÜİK’in Nisan 2021 dönemine ilişkin işgücü istatistiklerinde, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 4 milyon 511 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Türkiye’de işsizliğin önüne geçilmesinde, girişimciliğin önemli rol oynayacağını söyleyen Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç, işsizliğin azaltılması yönünde bir çözüm olan girişimciliğin cari açık ve iç göçün önüne geçilmesinde de etkili olacağını belirtirken, her bir girişimci en az 10 kişiyi istihdam eder, insanlara iş sağlamalıyım diyen kişinin motivasyonu; girişimci motivasyonudur. Eğer biz, iş arayan insanların belli bir kısmını girişimci olma yönünde motive edersek, geriye kalanların istihdamının bu yeni kurulan girişimler vasıtasıyla daha kolay olacaktır. Bir tarafta işsizlik var, ama bir tarafta da çok büyük oranda iş gücü açığı var. Girişimci ekosisteminin gelişmesi bu problemin en önemli çözümü” dedi.

“Girişimcilik genç işsizliği azaltacak”

Girişimciliği destekleyen kuruluşlar arasında yer alan Girişimci İşadamları Vakfı’nın (GİV) Başkanı Mehmet Koç, girişimcileri destekleyecek programların daha da arttırılması ile mevcut potansiyelin işler hale getirilerek işsizliğin azaltılması yönünde de önemli bir çözüm olacağını vurguluyor. Ülkemizdeki özellikle genç işsizliğin azalmasında girişimci ekosisteminin büyük önemi olduğunu belirten Koç, “Bir girişimcinin en az 10 kişiyi istihdam ettiğini, bu nedenle ülkemizdeki özellikle genç işsizliğin azalmasında girişimci ekosisteminin büyük önemi olduğunun altını çizerek; insanlara iş sağlamalıyım diyen kişinin motivasyonu, girişimci motivasyonudur. Eğer insanların yerelinde proje hazırlanır ve orada girişimci oluşturulursa istihdam da sağlanmış olur” diyor

Türkiye’de gençlerin girişimcilik konusunda sahip olduğu potansiyelin farkına varılarak her geçen gün genç girişimciliği destekleyen programlar, hibeler ve etkinlikler hayata geçiriliyor. 2012 yılından bugüne kadar yapılan girişimcilik başvurularına göre oluşturulmuş KOSGEB verilerine göre, Türkiye genelinde kadın girişimci oranı yüzde 43.61, erkek girişimci oranı yüzde 56.39 iken, 30 yaşından küçük genç girişimci kadınlar yüzde 37.75, genç erkek girişimciler yüzde 62.25’lik dilimi oluşturuyor.

Bu tür finansal desteklerin girişimciler için önemli bir unsur olduğunu fakat girişimin başarısı için yetersiz kaldığını vurgulayan Mehmet Koç, girişimciliğe yönlendirilmek istenen veya girişimci olmak isteyen gençlere fikir ve deneyim olarak da destek verilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Mehmet Koç sözlerine şöyle devam ediyor: “Genç girişimci algısı 20’li yaşlar olarak algılansa da Türkiye’nin her yerinden her yaştan girişimci ile erişimde olan bir vakıf olarak, eğitimlerimizi de incelediğimizde girişimcilik yaş ortalaması 30’lu yaşlar diyebiliriz.

“İş fikri üniversiteden başlar”

GİV olarak hedeflerinin, ülkemizde girişimcilik kültürünü ve ekosisteminin gelişmesini sağlamak olduğunu belirten Koç, “Teknolojiye, Ar-Ge’ye, inovasyona dayalı iş zemini oluşturabilmesinin tek yolu girişimcilik kültürünün ortaya çıkması ve girişimcilik ekosisteminin büyümesi ile mümkün olacaktır. Girişimcilik hayatın her aşamasında desteklenmesi gereken, bazı alışkanlıkların değişmesi gereken bir kavram. Biz vakfımızda üniversite aşamasından itibaren insanlarla iletişime geçmeye başlıyoruz. Çünkü insanların iş fikri üniversiteden başlıyor. Diğer taraftan insanlar profesyonel iş hayatına girdiklerinde, zaman içinde girişimcilik şevklerinin azaldığını görüyoruz. “Nasıl bir iş içinde olmalıyım” diyen gençlerle temasın önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Network fırsatı Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi’nde

Bu yıl Ziraat Bankası Ana Sponsorluğunda yapılacak olan Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi’nde, üniversiteler, teknoparklar, start-uplar ve Ar-Ge merkezlerinden girişimcilerin projeleri yatırımcılar ile buluşacak. Zirve, sergi ve ödül töreninden oluşan etkinlik Girişimci İşadamları Vakfı tarafından “Cumhurbaşkanlığı Himayeleri”nde, TUGVA ve KOSGEB işbirliği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Odası’nın destekleri ile gerçekleşecek. Konya Selçuklu Kongre Merkezi’nde 3-4 Kasım’da düzenlenecek etkinlik kapsamında bu yıl 680′   proje başvurusu almış olan “8. GİV Girişimcilik Ödülleri”, 4 Kasım akşamı sahiplerini bulacak.

Hibya Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“İşsizliğe çözüm girişimcilik ekosisteminde”
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin