“Japonya radyoaktif atık suyu denize boşaltma kararından vazgeçmeli”
Çin’in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang dün, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne taraf olan ülkelerin 31. toplantısında Japon temsilcinin iddialarını yalanladı.
Çin’in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang dün, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne taraf olan ülkelerin 31. toplantısında Japon temsilcinin iddialarını yalanladı.
Geng etkinlikte yaptığı konuşmada, Japonya’ya Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki radyoaktif suyu denize boşaltma yönündeki yanlış karardan dönme çağrısında bulundu.
Geng, Japon temsilcinin yaptığı konuşmada, işlenmiş radyoaktif suyun denize boşaltılmasının bir zararının bulunmadığını, Japonya’nın girişimlerinin şeffaf olduğunu ve bu girişimlerin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından kabul edildiğini vurgulamaya çalıştığını, ancak bu ifadelerin gerçeklerle uyuşmadığını kaydetti.
Geng, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Birincisi, Fukuşima Nükleer Santrali’nde meydana gelen olay, dünyada şu ana kadar yaşanan en ciddi nükleer kazalardan biri. Fukuşima’daki atık su yüksek miktarda radyoaktif unsur içeriyor ve deniz ekolojisine, gıda güvenliğine ve insan sağlığına büyük etkiler getirecek.
İkincisi, Japonya, açıkladığı gibi şeffaf bir girişimde bulunmadı. Japonya, atık suyu denize boşaltma kararını açıklamadan önce komşu ülkelerle ve diğer ilgili taraflarla yeterince istişare yürütmedi. Kararın açıklanmasından sonra başta Çin olmak üzere birçok ülke ve örgüt Japonya’ya kaygılarını iletmesine rağmen, Japonya şu ana kadar bu konuda ciddi bir karşılık vermedi.
Üçüncüsü, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Japonya’nın nükleer atık suyu okyanusa boşaltma kararını hiçbir zaman onaylamadı veya kabul etmedi.
Dördüncüsü, Fukuşima Nükleer Santrali’nin atık suyunun denize boşaltılması sadece Japonya’nın sorunu değil. Bu girişim, küresel kamu sağlığında ve komşu ülkelerdeki vatandaşların sağlığında ciddi etkiler yaratacak.
Dolayısıyla Çin, Japonya’ya derhal bu yanlış karardan dönerek, komşu ülkelerle, ilgili taraflarla ve uluslararası örgütlerle istişare yürütüp bir anlaşmaya varmadan önce radyoaktif atık suyu denize boşaltmaktan vazgeçme çağrısında bulunuyor.”
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu