Malûm Türk Dünyası uzun yıllardır barış, istikrar ve refah içinde ortak bir gelecek inşa etmek için akraba ve kardeş olarak işbirliği yapıyor. Ancak Türk ülkeleri arasındaki işbirliğine medyada yeterince yer verilmemektedir. Bu konuya çözüm bulmak için ART TV Yapım şirketi olarak ekibimizle birlikte kreatif bir proje hazırladık. Hazırladığımız “Biz birlikte güçlüyüz” projesi Türk Dünyasının tarihini, sporunu, kültürel geçmişini, geleceğini, manevi güçlerini birleştirmeyi amaçlamaktadır. İşbu proje (kreatif foto + makale) olarak Özbekistan, Turkiye, Kazakistan Tacikistan,Başkırdistan,Çuvaşistan ve Azerbaycanın devlet gazetelerinde, sosyal medyasında yayınlanacaktır. Maksadımız her konuda bütünleşmektır.
Özbekistan da, Hatay Ovakente “Geleceğin Yıldızları” Rehabilitasyon ve İstihdam Merkezi Projesini başlattı. Sahada olan vatandaşımız Saidjon Ochilov ile bu projeyi detaylıca anlattı…
Saidjon Ochilov
Hatay Ovakent.
İlk baştan Ovakent’teydik ve hala da sahadayız. Neden burası? Çünkü Türk Dünyası ve özellikle Özbekler için önemli bir merkez burası.(tabir caizse, İstanbul’daki Özbekler Tekkesi misalı). 1982 Kenan Evren döneminde ağırlıklı Pakistan’da birikmiş siyasi ve savaştan dolayı (1917 öncesi ve sonrası) Özbekistan hem de Afganistan’dan göç etmiş Özbeklerin özel müracaatlarıyla hemen özel kanun tasarısı önerilir ve 172 haneli göçmenin Hatay’ın Maraş boğazı iskan evlerine yerleşmelerine izin cıkartılır. Stratejik bir bölge. Antakya havaalanı yanıbaşı ve ötesi Süriye sınırları. Sonradan ” Mücahitler köyü”ve nihai olarak “Ovakent” beldesi. Bugün 12.000 dan fazla nüfusa sahip. 1996’de Ovakent ilçe belediyesi ve 2014’te Hatay il merkezi Büyükşehire dönüşünce mahalleye dönüştü. Mahalle muhtarı yerel yönetim idari başkanı. Sonradan civar illere ( Adana, Gaziantep, Şanlı Urfa gibi) ve merkez illere( İstanbul başta Ankara, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Tokat, Konya, Kayseri gibi) göçler olmuş. Genel olarak 60.000 civarındaki TC vatandaşı Özbeklerden bahsedebiliriz. Nüfusun %35’i gençlerden oluşuyor. Dericilik ve tekstil esas uğraşları. Her bina atında bir atölye görebilirdiniz. Maalesef artık hepsi harabeler altında.
İlk olarak 13sene önce Kültürel etkinlikler ağırlıklı ve özellikle gençlerle ilgili çalışmalar yapmıştım. Kadınlar hâlâ kapalı toplum anlayışı içinde yaşıyorlar. Gençlik de artık eskisi gibi yaşamak istemiyor tabiki. Eğitim oranı da düşük. İlk, orta ve lise eğitimi mevcut. Zonguldak universiteti genel tarih profesörü Nurettin Hatunnoğlu’yu tek akademik aday olarak gösterebiliriz. Tabiki Orhan Kavuncu, Ahat Andican.gibi siyasi ve akademik hocalarımızı Özbek numayandaları olarak sayarız sadece diğer iller bazında faaliyetlerini sürdürmektedirler.
6 Şubat 2023 Depremin ilk anından Türk biraderlerimiz yanındaydık. 6 uçak insani yardım, kurtarıcı ve sahra hastanesi ekibiyle omuz- omuza durmaya calıştık. Hâlâ sahadayız. Olayları yerinde izliyoruz. Ankara Büyükelçiliğimiz huzurunda ” Acil Koordine Merkezi” kurduk. Gaziantep lojistik merkezimizce Afet bölgelerindeki özbek vatandaşlarımızı tahliye işini başlattık. Yaklaşık 46 vatandaşımızı Özbekistan’a ulaşmalarına yardımcı olduk. 3bölgede ( Gaziantep merkez ve Nurdağı, Hatay Ovakent’te) sıcak yemek dağıtımı yaptık. Tüm dünya Özbeklerine bu yardım kampanyasına davet çağrısı yaptık. Ankara Çankaya ilçe belediyesi ortaklıgında yardım kampanyası başlattık. Ovakent halkı yanında 24 saat hizmette bulunan kurtarma ve askeri doktor personeli çalışmaları takdire şayandır. Biz aynen bu sahra hastanesi konumunu koruyarak
“Geleceğin Yıldızları” rehabilitasyon ve istihdam merkezi projesine önem verdik. Antakya belediye başkanımız ve milletvekili ziyareti esnasında
“Afet bölgelerindeki görmeye değer rehabilitasyon merkezi” olarak değerlendirmeleri bizleri mutlu etti. Hatta ki benzer çalışmaları örnek olarak diğer afet bölgelerine sunabileceğimizi vurguladı. Şu an Ovakent gençleri desteğiyle faaliyetlerimiz tam kapasite sürüyor. Konteyner kent zemin çalışmaları baslatıldı.
Maalesef savaş ve benzer afet durumunda en çok etki her zaman çocuklar ve kadınlardır. Bu yüzden projemiz odak noktası onlardır. En kısa zamanda yaralar sarılmalı. Peki biz yaraları sarmayı nasıl başarırız:
1) Acil istihdam olanakları yaratılmalı. Emekle uğraşmak en güzel terapi ve kalkınma potensiyalıdır.
2) Çocuk oyun alanı, acık ve kapalı kreş, el sanatları galerisi, kulalinarya- mutfak galerisi oluşturulmalı.
Acil ihtiyaçlardan hareketle İstanbul konsolosluğumuz destekli sosyo-psikolojik merkez ve oyun alanı oluşturduk. Farkımız da bu alanları çocuklarla birlikte yapmamızdı. Su an 2 atölye( el sanatları ve mutfak kulinariya) çalışmamız sürüyor.
Peki bunları nasıl yapıyoruz. Öncelikle kendi imkanlarımız, gönüllü dost kurumlar, özbek vatandaşlarımız desteği ve tabii ki, Ovakent gençleri katkılarıyla gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Maddi olanaklarımız çoktan tükendi.
” 21 mart Nevruz Yenilenme ve Birleşme”özel programıyla Özbekistan’dan gelecek özel uzman ekibizle çocuklara “Resim ve İstihdam konulu Master Class Eğitimi” ve Ovakent çocuk futbol takım özel forma takdimi , kadınlara ” Meslek edindirme ve İstihdam konulu Master Class Eğitimi” ve özel hediyeşme fırsatına evsahipliği yapacağız. Amacımız bu çerçevede yaraları çabuk sarmak, halka istihdam ortamı yaratmak, turizm potansiyelinden mahrum kalan Ovakent’i alternatif Özbek Kültürünü tanıtan merkeze çevirmek. İleride sunacağımız çalışmalarda detayları sunacağız. Hepinizi birlikte çalışmaya davet ederiz.
Evet Biz Birlikte Güçlüyüz,Daha Güçlü Olacağiz!
Nodira Davron
Cazetaci,ART TV Yapım şirketi yönetim kurulu başkanı