ARNİCA ART LAND 3.SANAT ÇALIŞTAYI SERGİSİ
3.Sanat Çalıştayı Sergisi 16-23 Kasım’da Mersin’in tarihi açıdan en önemli yapıtlarımızdan olan Mersin Güzel Sanatlar Galerisi’nde (Mersin Kültür Merkezi yanı-Müzenin alt katı) sergilendi.İki senedir Borcak yaylasında kalabalık ressam grubu tarafından gerçekleştirilen çalıştay, bu yıl Bayburt’ta Kenan Yavuz Etnoğrafya Müzesi’nde yapıldı. Doğduğu toprağa akan sanat mottosuyla hayata geçirilen çalıştaya birçok sanatçı eserleriyle katıldı.
Küratörlüğünü Fırat Neziroğlu’nun yaptığı çalıştay ve sergisi; kentleri, sanatı, sanatçıları ve sanatseverleri buluşturuyor. Babası Hasan Akın’ ın memleketi olan Mersin’de onun anısına sergi açmanın büyük mutluluk olduğunu söyleyen Arnica Art Land’in kurucusu ve danışma kurulu başkanı olan Senur Akın Biçer, 3. sergiyi İstanbul’da açacaklarını belirtiyor. Biz sanatsever Mersinliler de bu çalışmaları severek izliyoruz ve sahipleniyoruz ve teşekkür ediyoruz bizimle buluştukları için.
BOLKARLARDAN TOROSLARA DESENLERİN SIRRI SERGİSİ ve DEFİLESİ
Mersin Olgunlaşma Enstitüsü’nce gerçekleştirilen kıyafet sunumu ve sergi Mersin Kültür Merkezi bahçesinde, Mersin valisi Ali Hamza Pehlivan’ın eşi Yıldız Pehlivan Hanımefendinin himayesinde düzenlendi. Mersin Olgunlaşma Enstitüsü’ nün bin bir emekle hazırladığı sergide yer alan eserler gerçekten görülmeye değerdi. Defileden önce sergilenen tablolar, takılar, çantalar , şapkalar, iğne oyası örtüler çok ilgi gördü. Aynı şekilde sundukları ikramlar ve el yapımı içecekler nefisti, ellerine sağlık emeği geçenlere.
Kültür Merkezi’nin ön kısmında oluşturulan podyum ve oturma yerleri çok şıktı. Sunum, mankenler ve kıyafetler çok özenliydi, geçmişten günümüze harmanlanarak gelen birer sanat eseri olan giysiler çok beğenildi. Geleneksel Türk motifleri ve desenleri ile Anadolu medeniyetinin estetiğini yansıtan ilk defile ve sergi, Mezitli-Viranşehir’de yapılmıştı. 2.kez de Kültür Merkezi’nin girişinde olması Mersin’in tarihi yerlerinin seçilmesi görsel olarak da ilgi çekiciydi. Çok güzel bir akşamdı, kutluyorum ve bu tür etkinliklerin daha sık olmasını diliyorum.
ÖĞRETMENLER GÜNÜ KONSERLERİ
KADIN BİR GÜL
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, öğretmenlere ve kadınlara ithaf ettiği şarkılarla, şef Ahmet Baran yönetiminde Mersin Kültür Merkezi’nde verdikleri konser çok güzel geçti. Çok iyi seçilmiş repertuarla izleyici karşısına çıkan koronun kıyafetleri günün anlamına uygun olarak seçilmişti. Kırmızı uzun tuvaletler ve siyah smokinler çok yakışmıştı.
Kadın ve öğretmen temalı şarkılara tüm seyirciler eşlik ettik. Kültür merkezi’nin dolu olması da ayrıca sevindiriciydi. Konserin finalinde Vali Ali Hamza Pehlivanlı eşi Yıldız Pehlivanlı’nın ve İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’un sahnede koroya katılarak şarkı söylemesi hoş bir sürpriz oldu.
Ahmet Baran’ın üstadı olduğu kanunu çalmasa da şef olarak çok başarılıydı, kutlarım kendisini koroyu ve saz sanatçılarını. Bu koronun konserlerini kaçırmamanızı tavsiye ederim. Gerek sahne performansları gerekse repertuar seçimleri kulağa –göze hitap ediyor.
Koro disiplin işidir eğitimdir, saygı gerektiren bir iştir, Mersin de birçok koro var. Halk müziği sanat müziği güncel müzik, nostaljik müzik gibi. Sevindirici bir durum bir şehir için. Çünkü katılımcıların özellikle emekli ve ev hanımlarının olması onlar için sanatla uğraşmanın en güzel yolu ve sosyalleşmek ve yalnız olduğunu hissetmemek için de güzel ortamlardı . Fırsat buldukça ,bilet almaya destek olmaya çalışırım, bazen de bir tanıdık olduğu için giderim , alkışlarım onca emeği ve heyecanı.
Fakat çok nadir de olsa ne göze ne de kulağa hitap edemeyen , sahneyle seyirci arasındaki diyaloğu o ince çizgiden laubaliliğe dönüştüren sahnede yapılan hoş olmayan espiriler hareketler konserlerde ne yazık ki olabiliyor. Biraz ciddiyet biraz disiplin ve eğitim şart diyelim.
Mersin Üniversitesi Akademik Oda Orkestrası Konseri
Öğretmenler günü konseri Yenişehir yerleşkesi konser salonunda yapıldı. Şef-keman sanatçısı Daniel Fedorean yönetiminde solist sanatçılar: Aslıhan Koçer –keman, Tuba Özkan-viyola’ya eşlik ettiler. Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretmenleri ile öğrencileri aynı sahneyi paylaştılar bu özel günde. Klasik müzik severlerin kaçırmaması gereken konserleri gördüğüm kadarıyla üniversite çevresi dinlemeye geliyor. Severek ve çok beğenerek dinledim.
Aynı gün içinde M.Ü.Eğitim Fakültesinde yazarlar-şairler-emekli öğretmenler, öğrencilerle buluştular. Gençlerin ilgisi yüksekti edebiyatla ilgili sohbetler söyleşilerle dolu güzel bir gün geçirirken kitaplarımızı imzalayıp hatıra pozu çektirmenin mutluluğunu yaşadık.
GHA