Rus lider, Suriye’de asıl kazanan olduğunu söylediği İsrail’in ülkeden çıkmayacağını aksine buradaki varlığını güçlendireceğini belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıl sonu geleneksel basın toplantısında Suriye’de Beşar Esad’ın düşüşü sonrası asıl kazananın İsrail olduğunu belirtti.
İsrail’in Suriye’nin 25 kilometre kadar içerisine girdiğini hatırlatan Putin bu durumu kınadıklarını vurguladı. Rusya olarak İsrail’in Suriye’den çekilmesini umduklarını anlatan Putin’in kişisel öngörüsü ise şöyle: ”Sadece çıkmamakla kalmayacaklar, buradaki yerlerini de güçlendirecekler.”
Esad’ın devrilmesi sonrası İsrail, Suriye’deki askeri varlığını arttırmıştı. 16 Aralık’ta İsrail Parlamentosu Knesset, 1967 yılında Suriye’den alınan Golan Tepeleri’ndeki yerleşimci sayısını arttırma planlarını onayladı. Bu duruma birçok ülkeden tepki gelmişti.
Putin yanıtladı: Kaybeden Rusya mı?
Diğer yandan Putin, Suriye’deki gelişmelerin Rusya’nın yenilgisi anlamına gelmediği düşüncesinde. Çünkü Rus lidere göre ülkesi, Suriye’ye Afganistan’daki gibi bir ‘terör bölgesi’ oluşturulmasını engellemek için geldi ve hedefine de ulaştı.
Buna kanıt olarak ise pek çok Avrupa ülkesinin ve ABD’nin Suriye’deki yeni yönetimle ilişki kurmak istemesini gösterdi: ”Oradaki yönetim terör örgütüyse Batılı ülkeler olarak niye oraya gidiyorsunuz? Demek ki değişim var.”
Ne olmuştu?
8 Aralık’ta kuzeydeki İdlib’ten bir yıldırım operasyonu başlatan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki isyancı grupların başkent Şam’ı ele geçirmesinin ardından Esad Rusya’ya kaçmış ve 13 yılı aşkın bir süredir devam eden acımasız iç savaş sona ermişti.
El Kaide’nin eski bir kolu olan HTŞ, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Grup 2016 yılında El Kaide ile bağlarını kopardığını açıkladı ancak yine de ‘dine hakaret’ ve ‘zina’ suçlarından infazlar da dahil olmak üzere çeşitli insan hakları ihlalleriyle ilgili suçlamalar devam ediyor.
Geçmişte Muhammed Colani olarak bilinen HTŞ lideri Ahmet Hüseyin El Şara’ya ulaşılmasını sağlayacak herhangi bir bilgi için 10 milyon dolarlık bir ödül bile konmuştu.
Terörist grup olarak tanımlanması, silah satışı ve petrol ithalatı yasakları da dahil olmak üzere ağır yaptırımlar da getiriyor. Ancak bazı devletlerin örgüte yönelik ‘terörist’ tanımını gözden geçireceği anlaşılıyor.
Hatta ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye gibi ülkeler örgütle üst düzey resmi temas kurmak için kolları sıvamış durumda.