SEÇER: “BELEDİYECİLİĞİN BETONDAN İBARET OLMADIĞINI ORTAYA KOYMAK İSTİYORUZ”
Amaçlarının Mersin’ i daha yeşil bir kent haline getirmek olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, başlatacakları kampanyadan da söz ederek, “Ekim ayından Nisan ayı sonuna kadar yaklaşık olarak 1,5 milyon fide, fidan, ağaç, ağaççık bitkisi refüjlere, kaldırım kenarlarına ekilecek ve Mersin daha yeşil bir kent halini alacak. Yeşili arttırmak istiyoruz. Doğa dostu olmak istiyoruz. Belediyeciliğin betondan, betonlaşmadan, yoldan, binadan, kaldırımdan ibaret olmadığını ortaya koymak istiyoruz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Toroslar İlçesi’nden bulunan, 122 bin metrekare alan üzerine kurulu ve kışın su taşkınları ile hasar gören 68’liler Barış Ormanı’nda incelemelerde bulundu. Büyükşehir tarafından hayata geçirilen zemin iyileştirme, altyapı, ağaç bakım ve budama gibi birçok çalışmayı yerinde inceleyen Başkan Seçer, amaçlarının Mersin’i daha yeşil bir kent haline getirmek olduğunu vurguladı. Seçer, başlatacakları kampanyadan da söz ederek, Nisan ayı sonuna kadar yaklaşık olarak 1,5 milyon fide, fidan, ağaç ve ağaççık bitkisinin ekileceğini belirtti.
Başkan Vahap Seçer’e inceleme gezisinde Mersin 68’liler Derneği Başkanı Doğan Gökşen, CHP Toroslar İlçe Başkanı Burhanettin Erdoğan, CHP Tarsus İlçe Başkanı Ozan Varal, CHP Toroslar Kadın Kolları Başkanı Fatma Özbay, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe meclis üyeleri, 68’liler Derneği yönetim kurulu üyeleri ve Büyükşehir Belediyesi daire başkanları eşlik etti.
“68’liler Barış Ormanı, spor, dinlence ve huzur bulma alanı olarak fevkalade güzel bir yer”
Başkan Seçer, ormanın yakın zamana kadar kendi haline bırakılmış olduğundan söz ederek, “68’liler Derneğimizin Başkanı tarafından burada bir çalışma yapılması gerektiği bizlere bildirildi. Biz de ekiplerimize buranın ihya çalışmalarının bir an önce başlatılmasını söyledik. O günden bu güne bir hayli güzel çalışma yapılmış. Hepsinin eline sağlık. Bu çalışmalar devam edecek. 3,5 kilometrelik bir yürüyüş, koşu parkuru var. Hem spor, hem dinlence, hem huzur bulma alanı olarak fevkalade güzel bir yer” dedi.
“Atatürk Parkı’nı Mersin halkımıza yaraşır bir park haline getireceğiz”
Atatürk Parkı’nda çalışmalara başladıklarını dile getiren Seçer, “Atatürk Parkı’nı herkes Büyükşehir Belediyesi’nin olarak bilir. Oysa biz yönetime geldiğimizde orada bir çivi çakma yetkimiz dahi yoktu. Ama oranın ağaçlarının, çimlerinin, çiçeklerinin bakımını, temizliğini, Büyükşehir Belediyesi gerçekleştiriyordu. Orada dalgaların yarattığı bir tahribat vardı. O tahribatı yapmak için aylarca Milli Emlak’tan Atatürk Parkı’nın tarafımıza tahsis edilmesi için yaptığımız girişimlerimizin sonucunu uzun aylar sonra alabildik. Orada şu anda çok değerli çalışmalar yapıyoruz. Bir müddet sonra Mersin halkımıza yaraşır bir park haline getireceğiz” diye konuştu.
Atatürk Parkı ve Kültür Park’ın Mersin için çok değerli olduğundan söz eden Seçer, “Vatandaşlarımızın hava alacağı, özellikle sahil olduğu için iyot koklayacağı bölgeler. Ancak şu anda içinde bulunduğumuz 68’liler Ormanı rakım olarak da daha yüksekte, daha temiz havanın olduğu, daha doğal yapının olduğu bir bölge. Onun için tüm vatandaşlarımın burayı görmesini arzu ediyorum. Bizim de tabi ki dokunuşlarımızla daha da güzelleşmiş ve daha da güzelleşecek. Arkadaşlarımız bunun çalışmalarını yapıyor. Burayı gece, gündüz güvenli hale de getirmek için bazı yeni dokunuşlar yapılacak” ifadelerini kullandı.
“Karayolları’na ait tüm refüjleri biz sözleşme ile üzerimize aldık”
Mersin’in yeşil olmasını istediklerini söyleyen Seçer, “Mersin ağaç olsun, Mersin çiçek olsun. Mersin geniş bir coğrafya. 16 bin kilometre kare alan. Karayolları’na ait tüm refüjleri biz sözleşme ile üzerimize aldık. Neden yaptık bunu? Oradaki olumsuzluk, bakımsızlık, kentimizin olumsuz görünmesine neden oluyor. Yakın bir tarihte, Karayollarımız ile yaptığımız görüşmeler sonucu, 2 kurum arasında protokol yaptık ve şu anda refüjlerin bitkilerinin bakımı, yeni bitki çalışmaları, sulaması, budanması artık Büyükşehir Belediyesi’ne ait olacak. Diğer taraftan bize ait olan, caddelerdeki refüjlerde arkadaşlar önemli çalışmalar yapıyor” dedi.
Akdeniz iklim kuşağında olduklarını hatırlatan Seçer, “Bu da hem bu iklime uygun bitkilerin tekrar ekilmesi ya da yapılacak çalışmalarda bunu gözetmemiz gerektiğini bize gösterdi. Bir de tabi ki su bitkilerin yeşil olması için önemli. Bu yıl bir çalışma başlattık. Refüjlerin tamamını modern, damlama ya da yağmurlama sulama sistemi ile dönüştürüyorlar. Arazözlerle, sulama tankerleri ile bitkileri suluyoruz. Bunlar çağ dışı işlemler. Bugüne kadar altyapı yapılmadığı için geçiş sürecinde bize imkan sunan bir çok alanı yeni sulama sistemleri ile donatacağız” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ile Üniversite işbirliğinde yapılan Peyzaj Master Planı’nı hakkında da konuşan Seçer, “Arkadaşlarımız nerede, hangi bölgede, ne çeşit, kaç adet bitkimiz var diye bir bölgede bir pilot çalışma yaptı. Bundan sonra nerelere, hangi çeşit bitkileri ekeceklerini, nasıl yeni yeşil alanlar oluşturacaklarını bir Master Plan çerçevesinde uygulama planına dökecekler” diye konuştu.
“Sonbahar’da başlatacağımız bir kampanya var”
Mümkün olan her yere bitki ektiklerini belirten ve sonbaharda başlatacakları kampanyadan söz eden Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Eylül, Ekim ile beraber başlıyor, ilkbaharda sonuçlandırıyoruz. Şu anda Orman Bakanlığı’ndan, Tarım Bakanlığı’ndan, Karayolları’ndan toplamda 700 bitki temin ettik. Bunlar ağaç, ağaççık, çalı bitkileri. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği bir Kadın Kooperatifimiz var. Yaz döneminde caddelerde gördüğünüz mevsimlik çiçeklerin birçoğu bu kooperatif tarafından üretilip bize verildi. Burada da önemli bir tasarruf sağladık. Çünkü bize maliyetleri daha hesaplı oluyor. Şu anda Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığımız, Kadın Kooperatifimiz ile yine bir sözleşme yaptı. Kooperatif sayesinde 868 bin yine çalı bitkisi, fide, fidan üretimini gerçekleştireceğiz. Ekim ayından Nisan ayı sonuna kadar, yani sonbahar ve ilkbahar aylarını kapsayacak süre içerisindeki çalışmalarda refüjlere, kaldırım kenarlarına yaklaşık olarak 1,5 milyon fide, fidan, ağaç, ağaççık bitkisi ekilecek. Mersin daha yeşil bir kent halini alacak.”
“Belediyeciliğin betondan ibaret olmadığını ortaya koymak istiyoruz”
Belediyeciliğin betondan ibaret olmadığını ortaya koymak istediklerini de sözlerine ekleyen Seçer, “Yeşili arttırmak istiyoruz. Doğa dostu olmak istiyoruz. Belediyeciliğin betondan, betonlaşmadan, yoldan, binadan, kaldırımdan ibaret olmadığını ortaya koymak istiyoruz. Çalışmalarımız şu ana kadar memnuniyet verici. Bizim yaptığımız anketlerde de memnuniyet ölçümleri yapıyoruz. Belediyenin hizmetleri konusunda bize olumlu dönüşler var. Tabi ki şikayet olan bölgeler var ama genelde vatandaş memnuniyetimiz üst düzeyde diyebilirim” dedi.