TGC ve Basın Müzesi Kuruluş Yıldönümleri Müzede düzenlenen Koleksiyon Sergisi ile kutlandı. Sergi Basın Müzesi’nde 9 Haziran-14 Temmuz 2023 tarihleri arasında açık kalacak.
İstanbul-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 77. Basın Müzesi’nin 35. yıldönümü nedeni ile düzenlenen Koleksiyon Sergisi gazeteciler ve sanatseverler ile buluştu.
9 Haziran 2023 Cuma günü saat 17.00’de açılışı yapılan sergide 1989-2023 yılları arasında Basın Müzesi’ne bağışlanan ünlü ressamların tabloları yer alıyor. Aralarında Abdi İpekçi, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Nadir, İbrahim Balaban ve Elif Naci’nin de yer aldığı sergi, 14 Temmuz 2023 Cuma gününe kadar devam edecek.
TGC Yönetim, Denetim, Balotaj, Onur kurulları ve TGC üyelerinin yanı sıra sanatseverlerin katılımları ile gerçekleşen serginin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Başkan Olcayto, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
TURGAY OLCAYTO: TGC HER ZAMAN GAZETECİLERİN YANINDA OLACAK
“Kurucu Başkanımız Sedat Simavi’nin bir karikatür sanatçısı da olmasından ilham alarak Cumhuriyetin 100. yılında müze binamızda Kuruluş Yıldönümü Koleksiyon Sergimizi açıyoruz. Bildiğiniz gibi laik cumhuriyetin kazanımları üzerinde titizlikle duran Türkiye Gazeteciler Cemiyeti aynı zamanda bağrında Cumhuriyet döneminin ünlü yazar, çizer, ressam ve karikatürcülerini de barındırmıştır. Türk toplumuna mal olmuş bu değerli ustalarımızın eserlerini bir arada sunmanın ve siz değerli konuklarımızla paylaşmanın mutluluğu içindeyiz. Koleksiyon Sergisi’nde Elif Naci, Agop Arad, Acar Başkut, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Nadir, Etem Çalışkan, Abdi İpekçi gibi gazeteci ve sanatçıların yanı sıra müzemize bağışlanan çeşitli objeleri de görmek sanıyorum ki izleyicilere keyifli anlar geçirtecektir. Bu sergi dolayısıyla hep birlikte hem ustalarımızı yâd etmiş olacağız. Hem de onların ülke sanatına yaptıkları katkılardan ötürü huzurlarında saygıyla eğileceğiz.
Değerli üyelerimiz, sevgili konuklarımız, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuruluşunun 77. yılında da dimdik ayaktadır. Haberin serbest dolaşımı için verdiği mücadeleye devam etmektedir. Düşünceyi ifade özgürlüğünün sanatın en önemli öğesi olduğunun bilincinde olarak üyelerimizin bu alandaki çalışmalarına da destek veriyoruz. Demokrasinin ayrılmaz bir parçası olan temel hak ve özgürlüklerimize sahip çıkıyoruz. Kadın ve çocuklara yönelik cinsel istismar ve sömürüyü ortadan kaldırmak için yürütülen her türlü çabanın yanında yer alıyoruz. Kadınıyla, erkeğiyle tüm yurttaşlarımızın eşitlikçi, adaletli bir düzende yaşam hakkını savunuyoruz. İnanıyorum ki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti daha nice yıllar dimdik ayakta kalacak ve her zaman basın çalışanlarının yanında olacak.”
TGC ONUR KURULU BAŞKANI ALTAN ÖYMEN: TGC’NİN KURULUŞU BAYRAM GİBİDİR
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Başkanı Altan Öymen ise serginin açılış töreninde yaptığı konuşmada Cemiyetin 1946 yılında kuruluşunun demokrasi açısından taşıdığı öneme işaret etti. Altan Öymen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti çok partili demokrasiye geçerken kuruldu. Bu anlamda kuruluşu bir bayram gibidir. Basın özgürlüğü açısından büyük önem taşımaktadır. Kurulduğu günden yana da gazetecilerin haklarını korumak için mücadele etmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz dönem de gazetecilik açısından çok ciddi sorunların olduğu bir dönemdir. Gazeteciler iddianameleri hazırlanmadan uzun süre tutuklu kalmaktadır. Bunlar basın özgürlüğü açısından ciddi sorunlardır. Ama Türkiye Gazeteciler Cemiyeti basın özgürlüğü için mücadelesini üyelerinin desteğiyle sürdürecektir. TGC’nin ve Basın Müzesi’nin kuruluş yıldönümleri kutlu olsun.”
SİBEL GÜNEŞ: AMACIMIZ HALKIN HABERE ÖZGÜRCE ERİŞİMİNİ SAĞLAMAK
Törende konuşan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise TGC’nin bağımsız ve bağlantısız bir gazetecilik anlayışı ile kurulduğuna ve Basın Müzesi’nin de bu değerlerin simgesi olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Kurulduğu günden beri TGC yönetimleri hem cemiyeti hem de basının hafızası olan müzeyi ayakta tutmak için büyük çaba gösterdiler. Binanın onarımı Cemiyet kaynaklarıyla sağlandı, yedi personelimiz müze için çalışıyor. Binanın zamanla yaşadığı yıpranmaların çözümü için AKP döneminin büyükşehir belediyesi yöneticileriyle görüştük, sonuç alamadık. Şimdi de bu dönemin İBB yönetimiyle görüşmeler yaptık ne yazık ki hala sonuç almış değiliz. Görüşmelerimiz sürüyor. Müzenin basının hafızası olmasının İBB yönetimi tarafından da değer görmesi gerektiğini düşünüyoruz. Amacımız, haberin serbest dolaşımı için gazetecilerin mesleklerini kanunlar çerçevesinde bağımsız yapabilmelerini sağlamak. Gazetecilerin düzenli tutuklandığı, habere erişimin engellendiği bir ülkede müzenin varlığını koruması son derece önemli. İçinde bulunduğunuz salonda her siyasi görüşten sadece yazdıkları için, haber yaptıkları için cezalandırılmış çok sayıda gazeteci ve yazar var. Müzenin görevi bu isimleri ve bundan sonra da mesleğini onuruyla yapacak gazetecilerin ve verdikleri mücadelenin unutulmamasını sağlamak. Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde 67 gazetecinin ismi ve fotoğrafı yer alıyor. Bunları unutmamak ve unutturmamak gibi bir sorumluluğumuz var. Demokrasinin yeşerdiği bir ülke olabilmemizin yolu basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünden geçiyor. Bunun için de gazetecilerin görevlerini özgürce yapabilmelerini ve haberin serbestçe dolaşımını sağlamamız gerekiyor.”
Sergiye, TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, Genel Sayman İhsan Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Güç, Denetim Kurulu Başkanı Mustafa Bakacak, Balotaj Kurulu Üyesi Haşmet Yavuz, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Genel Sekreteri Engin Köklüçınar ile Denetim Kurulu Üyesi Şekip Gümüşkanatlı, TGC Kültür Sanat Komisyonu Başkanı Murat Erdin ve Komisyon Üyesi Erol Aktı, Cemiyet üyeleri Namık Kemal Aydın, Günhan Altınkaynak, Seraceddin Zıddıoğlu, Turgut Karaçimen, Kasım Öngen, Ahmet Coşkunaydın, İsmet Arslan, Tuğrul Sarıtaş, Candan Yıldız, Hüseyin Gündoğdu, Cemile Kayar, Dilek İzgi, Taciser Erakıncı, Handan Barlas, Saime Oğuzhan, Lerzan Özder, İsmail Saygılı, Vercihan Ziflioğlu, TGC Onursal Üyesi ve Sedat Simavi Ödülleri Seçici Kurulu Üyesi İlter Turan, TGC Hukuk Danışmanı Av. Gökhan Küçük, FOX Haber’den Ferhan Güler, Cumhuriyet Gazetesi’nden Zeynep Altay’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Sergide tabloları yer alan ressamların isimleri şöyle:
Abdi İpekçi, Acar Başkut, Agop Arad, Akif Poroy, Aysel Öngen, Ayşe Yaltırım, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Nadir, Ebulfez Ferecoğlu, Elif Naci, Ercan Akyol, Ercan Kazmaz, Eren Eyüboğlu, Etem Çalışkan, Gürbüz Azak, Hikmet Andaç, İbrahim Balaban, Karin Cincioğlu, Kayhan Selek, Mine Arasan, Nadia Özbıyıklıyan, Necmi Rıza Ayça, Nilgün Tüzüntürk, Olcay Derman, Ömer Yasa, Özdem Gemicioğlu, Şükriye Dikmen, Vasfiye Özkoçak.