1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye Perakende Sektörü Konferansı’ndan öne çıkanlar

Türkiye Perakende Sektörü Konferansı’ndan öne çıkanlar

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Perakende Sektörü Konferansı’ndan öne çıkanlar
15-16 Haziran 2021 tarihlerinde düzenlediğimiz Türkiye Perakende Sektörü Konferansı’ndan öne çıkan notlar aşağıdadır.

Bim: (1) Şirket, yaz aylarında gerçekleşecek tatiller ve artması beklenen AVM ziyaretlerinin yanı sıra azalacak tedbirler nedeniyle de ev içi tüketimde düşüş beklemektedir. Ancak Şirket’in, 2021 yılı hedeflerini tamamlamada herhangi bir sorun yaşamayacağını ve daha önceden belirtilen hedeflerin aralığında yılı tamamlayacaklarına düşünmekteyiz. (%20-%25 satış büyümesi, %8 +/-%0,5 FAVÖK marjı) (2) Şirket perakende düzenlemesinin olası etkilerini değerlendirmektedir. Uygulanması halinde, önerilen değişikliklerin Bim’in faaliyetleri üzerinde çok az etkisi olacağını düşünmekteyiz. (3) Bim, şimdilik online kanal satışlarında File marketler ile devam edeceklerini ve yılsonuna kadar İstanbul’un büyük bir kısmını satış ağına eklemeyi planlamaktadır.

Bizim: (1) Güçlü geçen 1. çeyreğin ardından, 17 günlük tam kapanmanın olduğu mayıs ayı dışında, Şirketin 2. çeyrekte de yıl sonu hedefleri doğrultusunda performans gösterdiği gözükmektedir. (2) Şirket, çok kanallı iş stratejisi (toptan, HORECA, geleneksel, perakende) sayesinde olası perakende düzenlemelerinden fazla etkilenmeyeceklerini düşünmektedir. (3) Yönetim ayrıca, yeniden önemli bir Covid önlemi olmaması durumunda 2021 yılı hedeflerine ulaşılacağından çok emin olduklarını belirtmiştir. (%23-25 ​​satış büyümesi, %4,8 FAVÖK marjı, 43mn TL net kar)

Mavi: (1) Mayıs ayındaki satışlar, 17 günlük karantina nedeniyle zayıf kalmış, ancak açılıştan bu yana Haziran’da benzer mağaza satışları yıllık %87 artış kaydetmiştir. Özellikle okula dönüş sezonunun başladığı 3Ç21’de güçlü bir normalleşme beklenmektedir. Satış büyümesinin bu yıl için modelimizde öngördüğümüzden çok daha güçlü olacağını düşünmekteyiz. (2) Pamuk fiyatlarındaki artış ve emsal faiz oranının etkisi yılın ikinci yarısında marjları baskılayabilir, ancak güçlü talep nedeniyle yılı ürünlere indirim uygulamadan geçirerek marjlar korunabilir. (3) Toplam online satışlar %15’e ulaşmıştır (1Ç20: %10, 1Ç19: %4). Güçlü büyümesini sürdürmekle birlikte, perakende satışların normal seviyelere dönmesiyle toplam içindeki payı bir miktar azalabilir.

Migros: 1) Şirket 2021 yılı için %15-18’lik net satış artışı ve %8-%8,5 FAVÖK marjı hedeflemektedir. Aslında, sektörün yıl başından beri devam eden güçlü performansı göz önüne alındığında, bu hedeflerin muhafazakâr olabileceğine inanıyoruz. (2) Şirket ayrıca yılsonuna kadar tahminlerimizle de paralel net finansal nakit pozisyonuna geçmeyi hedeflemektedir. Hisse senedinin, sektörel araştırma kapsamımız arasında en ucuz hisselerden biri olmaya devam ettiğine inanıyoruz.

Şok Marketler: (1) Güçlü baz etkisine rağmen, haziran ayı güçlü ve 2021 hedeflerinin üzerinde görünmektedir. (2) Okula dönüş satışlarının 3Ç21’de yeniden başlaması, senelik satışların güçlü büyümesine yardımcı olabilir. (3) Şirket, güçlü serbest nakit yaratma kabiliyeti ve nakit pozisyonlarındaki artışla birlikte daha fazla finansal geliri raporlamaya başlayabilir. (4) Güçlü benzer mağaza satış büyümesi (1Ç21: yıllık +%23) marjları desteklemeye devam edecek gibi gözükmektedir.

Kaynak Efe Özyeşil / Gedik Yatırım

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye Perakende Sektörü Konferansı’ndan öne çıkanlar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Güncel Haber Ajans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin