Mersin’in Arslanköy köyünde yaşayan Ümmiye Koçak, çiftçilikle başlayan yaşamında azim ve tutkuyla sanatın zirvesine ulaşarak milyonlara ilham oldu. Oyuncu, yazar, yönetmen ve eğitmen kimliğiyle bilinen Koçak, kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için kurduğu “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu” ve çektiği uzun metraj filmlerle Türkiye’den dünyaya bir ışık yaktı.
Köyden Gelen Büyük Hayal
Sanata olan ilgisi, Maksim Gorki’nin “Ana” adlı kitabını okuyarak başlayan Koçak, 2001 yılında kurduğu “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu” ile köy kadınlarının hikayelerini sahneye taşımaya başladı. Bu toplulukla 11 tiyatro oyunu yazdı ve 500’ün üzerinde sahneye çıkarak, 30 bini aşkın izleyiciye ulaştı. Koçak, tiyatro sahnesinden beyaz perdeye geçerek kadınların hayatına ve sorunlarına dair güçlü mesajlar verdi.
Kadının Kadına Şiddetini Beyaz Perdeye Taşıdı
Ümmiye Koçak, “Yün Bebek” adlı uzun metrajlı filmiyle kadınların kadına uyguladığı şiddeti etkileyici bir dille anlattı. Bu projeyi hayata geçirmek için tarlada çalışarak kazandığı parayı harcadı ve büyük zorluklara göğüs gerdi. Filmin galası, 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapıldı ve büyük beğeni topladı. Film, Koçak’a uluslararası bir başarı kazandırarak New York’tan “Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü getirdi. Ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle ödül törenine katılamadı.
“Doğru Yoldaymışız”
Kadınların sorunlarına dikkat çekme çabasının ödülle taçlanmasını “Demek ki doğru yoldaymışız” sözleriyle değerlendiren Koçak, azmin ve inancın her türlü engeli aşabileceğini bir kez daha gösterdi.
Arslanköy’den Dünyaya Uzanan İlham
58 yaşındaki Koçak, 34 yıllık evli ve 2 çocuk annesi. Kurduğu tiyatro topluluğuyla kadınlara cesaret veren Koçak, bugün hâlâ bir “eğitmen anne” olarak çalışmaya devam ediyor. “Arslanköylü Yörük Kadınlar” ile köyden dünyaya uzanan bir başarı öyküsü yazan Koçak, aldığı ödüller ve dokunduğu hayatlarla azmin simgesi haline geldi.
Ümmiye Koçak’ın Mesajı
Koçak, yaptığı çalışmalarla sadece kadınların değil, insanlığın sorunlarına çözüm arayan bir öncü olduğunu kanıtladı. “Kadınlar isterse her şeyi başarabilir” diyen Koçak’ın hikayesi, kararlılık ve çalışkanlıkla hayallerin nasıl gerçeğe dönüşebileceğini gözler önüne seriyor.
Haber/Isra İsa/Sanat